Omnibus: Forenklingspakke for å fremme forsvarsinvesteringer i EU
Kommisjonen la nylig frem en omfattende forenklingspakke på forsvarsområdet. Initiativet følger opp Hvitboken om europeisk forsvarsberedskap og ReArm Europe/Readiness 2030. Omnibusforslaget søker å fjerne ulike regulatoriske barrierer og tilrettelegge for forsvarsinvesteringer, effektivisere offentlige anskaffelser i forsvarssektoren og tilrettelegge for overføring av forsvarsrelaterte produkter innenfor EU. Et nytt hurtigsporet tillatelsesregime for forsvarsrelaterte tillatelsesprosesser skal fremskynde forsvarsindustrielle investeringer,- og beredskapsaktiviteter. Pakken omfatter både lovgivning og andre typer initiativ, og dekker både forsvarsspesifikke og bredere reguleringsområder. Rettsaktene som er lagt frem endrer en rekke rettsakter som er innlemmet i EØS, herunder Det europeiske forsvarsfondet, forsvarsanskaffelsesdirektivet og rettsakter på kjemikalieområdet (REACH, klassifisering av farlige stoffer, biocidforordningen m.v.). Rettsaktene skal nå behandles av Rådet og Europaparlamentet etter ordinær lovgivningsprosedyre.
Den 17. juni la Kommisjonen frem en forenklingspakke («omnibus») med ulike tiltak for å fremme forsvarsinvesteringer- og produksjon i EU. Initiativet bygger på Hvitboken for europeisk forsvarsberedskap 2030 og ReArm Europa/Readiness 2030 som blant annet identifiserer forenkling og harmonisering av regelverk som viktige grep for å styrke Europas forsvarsberedskap. Hvitboken reflekterer EUs ambisjoner om å bli en europeisk forsvarsunion, og redegjør for ReArm Europa-planens fem hovedpilarer, som søker å mobilisere 800 milliarder euro til forsvarsformål, jf. omtale i EU/EØS-nytt 25. mars 2025.
«Defence Readiness Omnibus» som nå er lagt frem, omfatter både lovgivning og andre typer initiativ, og dekker både forsvarsspesifikke og bredere reguleringsområder. Initiativet utfyller endringene som ble presentert i april 2025 i eksisterende EU-finansieringsprogram for å støtte mer fleksible og koordinerte investeringer i Europas forsvarsteknologiske og industrielle base (EDTIB), og følger opp Det europeiske rådets oppfordring av 6. mars 2025 til Kommisjonen. Forslagene bygger også på innspill fra den offentlige høringen i mars (jf. omtale i EU/EØS-nytt 10. april 2025) og strategiske dialoger med industrien.
Omnibusforslaget søker å fjerne ulike regulatoriske barrierer for forsvarsindustrien og flaskehalser i offentlige anskaffelser ved blant annet å oppmuntre til felleskjøp og samarbeid mellom EUs medlemsstater. Forenklingspakken søker også å redusere administrative byrder i Det europeiske forsvarsfondet (EDF) for søkere og deltakere og legge til rette for økt deltakelse fra Ukraina. Andre forslag omhandler tilpasning av kjemikalieregelverk for å imøtekomme forsvarets behov. Sentralt står også forbedret tilgang til finansiering ved å endre InvestEUs kvalifikasjonskriterier. Tiltakene har som mål å hjelpe medlemslandene og industrien med å oppskalere forsvarskapasitet, legge til rette for investeringer og gi større forutsigbarhet for forsvarsindustrien i EU.
Omnibuspakken inneholder en meddelelse fra Kommisjonen «Defence Readiness Omnibus», en kommisjonskunngjøring («Notice») om anvendelsen av rammeverket for bærekraftig finansiering og CSDD-direktivet i forsvarssektoren, to forordningsforslag, et direktivforslag og to delegerte kommisjonsforordninger (med vedlegg). En nærmere omtale av disse følger nedenfor.
Kommisjonsmeddelelsen redegjør for målsetningen om å skaffe 800 milliarder euro til forsvarsinvesteringer de neste fire årene under ReArm Europe-planen, der mer enn halvparten av medlemsstatene nå har bedt om aktivering av den nasjonale unntaksklausulen innenfor rammen av stabilitets- og vekstpakten. Midlene inkluderer rådsforordning (EU) 2025/1106 av 27. mai 2025 om opprettelse av en handlingsplan for sikkerhet i Europa (SAFE) på 150 milliarder euro og pågående samtaler for å ferdigstille det europeiske forsvarsindustriprogrammet på 1,5 milliarder euro. For at midlene skal brukes effektivt, foreslås nå en rekke forenklinger. Meddelelsen redegjør nærmere for EUs forsvarslovgivning og forsvarsindustrielle programmer, herunder regelverket for forsvarsanskaffelser (s. 3), overføring av forsvarsprodukter innenfor EU (s. 5), Det europeiske forsvarsfondet (s. 6) og lovgivning som ikke direkte berører forsvarslovgivning,- og program, men som forenklingspakken likevel adresserer: Eliminering av flaskehalser for å forbedre forsvarsberedskapen i EU, tilrettelegging for offentlige og private investeringer i forsvarssektoren og utvikling av ferdigheter (og sysselsetting) tilpasset forsvarsberedskap.
Her følger en kort omtale av øvrige rettsakter i forenklingspakken:
- Tillatelsesprosesser for forsvarsberedskapsprosjekter: «Proposal for a Regulation (…) on the acceleration of permit-granting for defence readiness projects». Forordningen etablerer strømlinjeformede tillatelsesprosesser for forsvarsberedskapsprosjekter, setter detaljerte tidsfrister for disse, og innfører en hurtigprosess for forsvarsrelaterte infrastrukturprosjekter (som nye produksjonsanlegg eller utvidede treningsområder), der «The permit-granting process for defence readiness projects, including the granting of the relevant permit, shall not exceed 60 days.» Rettsakten omhandler også anmodning om at medlemsstatene utpeker en nasjonal kompetent myndighet som fungerer som et kontaktpunkt, med ansvar for koordinering og tilrettelegging av tillatelser, veiledning m.v.. Politico skriver her at «Kommisjonen planlegger å gjøre det enklere for våpenkontrakter å overholde ikke-forsvarsrelaterte regler, som miljøforskrifter. Selv om det er opp til nasjonale myndigheter å godkjenne slike unntak, har Kommisjonen til hensikt å fremskynde forespørsler ved å opprette «ett enkelt kontaktpunkt for industrien» med lokale administrasjoner. Landene vil ha 60 dager på seg til å svare.» (Se evt. fakta-ark fra Kommisjonen)
- Tilrettelegging av forsvarsinvesteringer og vilkår for forsvarsindustrien: «Proposal for a Regulation (…) amending Regulations (EC) No 1907/2006, (EC) No 1272/2008, (EU) No 528/2012, (EU) 2019/1021 and (EU) 2021/697 as regards defence readiness and facilitating defence investments and conditions for defence industry». Denne rettsakten endrer REACH-forordningen fra 2006, CLP-forordningen om klassifisering, merking og emballering av farlige stoffer, biocidforordningen (2012), forordningen om persistente organiske forurensende stoffer (2019) og Det europeiske Forsvarsfondet (EDF). Samtlige rettsakter er innlemmet i EØS. I omtalen av rettsaktens formål fremheves at invasjonen av Ukraina understreket et presserende behov for å styrke kapasiteten til den europeiske forsvarsteknologiske og industrielle basen (EDTIB). Konflikten fremhever viktigheten av å øke EDTIBs produksjonskapasitet uten forsinkelser og å utnytte dens innovasjonspotensial. Forslaget påpeker investeringshull som har akkumulert seg de siste tiårene, og som det krever ekstraordinær innsats for å fylle, med sikte på å gjenopprette EUs forsvarsberedskap innen 2030 (jf. Hvitboken). Kommisjonsforslaget innebærer å fjerne regulatoriske barrierer og legge til rette for forsvarsberedskap og industriell oppbygging i EU.
Mange interessenter kommenterte i innspillsrunden EUs kjemikalieregelverk, særlig REACH-forordningen fra 2006: «Their main concern was that defence and security considerations were not taken into account at early stages in the different processes, citing for example the ongoing discussion on per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS). (…) In addition, it was also mentioned that the defence exemptions were worded differently in different acts of legislation, which brought a lack of legal clarity.» Nærmere begrunnelse for endringene av rettsaktene som foreslås endret fremgår på s. 4-5 i forslaget. I fakta-arket fra Kommisjonen står det videre at forslaget vil «Allow Member States to authorize nationalwide exemptions for chemical substances used in defence supply chains by broadening existing national exemptions for defence interests in REACH and other chemicals legislations.»
Når det gjelder Det europeiske forsvarsfondet (EDF) søker forslaget mer fleksibel bruk av fondet, blant annet ved å (i) avklare og forenkle tildelingskriteriene og implementere EDF gjennom årlige eller flerårige arbeidsprogram, (ii) avklare reglene som gjelder for direkte tildelinger, (iii) forenkle førkommersielle anskaffelser og tilgangsrettigheter til utviklingsprosjekter, og (iv) gjøre kostnader for testaktiviteter utført utenfor EUS terriitorium (f.eks. i Ukraina) kvalifisert for finansiering. Norge deltar som kjent fullverdig i EDF.
- Forenkling av overføringer av forsvarsrelaterte produkter innen EU og av forsvarsanskaffelser: «Proposal for a Directive (…) amending Directives 2009/43/EC and 2009/81/EC, as regards the simplification of intraEU transfers of defence-related products and the simplification of security and defence procurement». Denne rettsakten endrer direktivet om forenkling av regler for salg av forsvarsutstyr innen EU (EØS-komitebeslutning er vedtatt) og forsvarsanskaffelsesdirektivet (innlemmet i EØS). På side 5-6 gis en nærmere beskrivelse av endringsforslagene knyttet til de to rettsaktene. Når det gjelder forsvarsanskaffelsesdirektivet, foreslås blant annet å heve terskelverdiene for å gjøre det mulig for medlemsstatene å fokusere på kritiske kontrakter og redusere den administrative byrden for bransjen for mindre anskaffelsesprosedyrer (doblede terskler i henhold til forsvarsanskaffelsesdirektivet for forsynings- og tjenestekontrakter). I omtalen av rettsaktens formål skriver Kommisjonen at et velfungerende europeisk forsvarsmarked er avgjørende for å sikre at medlemsstatenes tilgang til nødvendige forsvarskapasiteter, teknologi og produkter for å kunne svare på nåværende og fremtidige sikkerhetsutfordringer. Virkningen av det endrede geopolitiske landskapet på forsvarsmarkedet har vært betydelig, med forstyrrelser i forsyningskjeder og behov for interoperable løsninger. Imidlertid er eksisterende lovgivning ikke fullt ut tilpasset nåværende utfordringer. Som svar på dette må EU ta grep for å styrke EUs indre marked for forsvarsprodukter, og fremme en mer integrert og konkurransedyktig forsvarsindustriell base. Forslaget som nå er lagt frem, søker derfor å forenkle godkjenningsprosessene for overføringer av forsvarsrelaterte produkter mellom medlemsstater, fjerne regelverksbarrierer, fremme forsvarsanskaffelser (insentiver for felles anskaffelser), tilrettelegging av standardinnkjøp for å fylle lagre, økt fleksibilitet i rammeavtaler m.v..
- Strategiske investeringer innen forsvar som fastsatt i investeringsretningslinjene for InvestEU: «COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) …/...of XXX amending Delegated Regulation (EU) 2021/1078 as regards strategic investments in the field of defence set out in the investment guidelines for the InvestEU Fund» (med vedlegg). Rettsakten omhandler strategiske investeringer innen forsvarsområdet som er angitt i retningslinjene for InvestEU-programmet, som Norge er tilsluttet.
- Endring av delegert forordning (…) med hensyn til definisjonen av kontroversielle våpen: «COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) …/... of XXX amending Delegated Regulation (EU) 2020/1818 as regards the definition of controversial weapons (med vedlegg): Rettsakten endrer forordningen om finansielle referanseverdier: utfyllende bestemmelser om referanseverdier for klimatilpasning (innlemmet i EØS).
Omnibuspakken skal nå behandles av Europaparlamentet og Rådet i henhold til den ordinære lovgivningsprosedyren.
Ytterligere informasjon
Commission proposes simplification to speed up defence investments in the EU
Remarks by Executive Vice-President Virkkunen and Commissioners Dombrovskis and Kubilius on the Defence Omnibus
Fakta-ark fra Kommisjonen
Omtale i blant annet Politico og på Europaportalen.se
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg