Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Kommisjonsanbefaling til Rådet om utgående investeringer

Kommisjonen la den 15. januar frem en anbefaling til Rådet, der man ber medlemslandene om å gjennomgå og vurdere risiko knyttet til utgående investeringer i tre teknologiområder med strategisk betydning for EU; halvledere, kunstig intelligens og kvanteteknologi. Tiltaket skal vare i 15 måneder og dekke både pågående og tidligere transaksjoner, så langt tilbake som til 1. januar 2021. På grunnlag av informasjonen som samles inn vil EU identifisere eventuelle mangler i eksisterende politikk. Anbefalingen er del av oppfølgingen av en hvitbok om utgående investeringer som ble lagt frem i januar 2024, som del av et bredt initiativ for å fremme EUs økonomiske sikkerhet.

«De risici, der forårsages af teknologilækage, vil sandsynligvis være særligt akutte for et begrænset sæt teknologiske fremskridt, der kan styrke den militære kapacitet og efterretningskapaciteten hos aktører, der kan bruge dem til at undergrave den internationale fred og sikkerhed. En sådan lækage bør ikke understøttes af Unionens kapital, ekspertise og viden, herunder i forbindelse med udgående investeringer fra Unionen» (fra anbefalingen)

Kommisjonen la den 15. januar frem anbefalingen Commission Recommendation (EU) 2025/63 of 15 January 2025 on reviewing outbound investments in technology areas critical for the economic security of the Union. Kommisjonen ber her medlemslandene om å gjennomgå og vurdere risiko knyttet til utgående investeringer i tre teknologiområder av strategisk betydning for EU; (i) halvledere, (ii) kunstig intelligens og (iii) kvanteteknologier. Når EU-selskaper investerer i avansert teknologi i tredjeland er det en risiko for at teknologien kan komme i hendene på land som kan bruke EU-teknologi og kunnskap for å forbedre sine militære og etterretningsmessige evner. Det er i dag ingen systematisk overvåking eller kontroll av denne teknologilekkasjen og investeringer ut av EU til tredjeland.

For å bistå med vurderingen av risiko for teknologilekkasje i forbindelse med utgående investeringer nedsatte Kommisjonen en ekspertgruppe i juli 2023. «Ekspertgruppens arbejde har bekræftet, at medlemsstaterne i øjeblikket ikke systematisk indsamler data om individuelle udgående investeringstransaktioner og ikke gennemgår sådanne investeringer på en måde, der gør det muligt at udpege eller vurdere sikkerhedsrisici. Derfor bør det prioriteres at lukke den eksisterende videnskløft med en systematisk gennemgang af EU-medlemsstaternes udgående investeringer for at få en informeret, faktabaseret politisk drøftelse», heter det i anbefalingen. På grunnlag av informasjonen som samles inn, bør EU og medlemsstatene vurdere risiko ved utgående investeringer og identifisere eventuelle mangler i eksisterende EU-politikk.  

Anbefalingen legger videre vekt på at «Resultatet af den risikovurdering, som medlemsstaterne skal foretage med støtte fra Kommissionen, bør muliggøre en fælles forståelse af risici. (…) Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at høre relevante interessenter, herunder erhvervslivet, den akademiske verden og civilsamfundet, som led i deres gennemgangsaktiviteter, for at få et fuldstændigt billede af investeringsmiljøet og de potentielle risici og for at kunne handle i EU-borgernes og -virksomhedernes interesse

Anbefalingen som følger opp EUs økonomiske sikkerhetsstrategi fra juni 2023, og Kommisjonens «økonomiske sikkerhetspakke» fra 24. januar 2024 (jf. omtale i EU/EØS-nytt 30. januar 2024). Pakken inneholder fem initiativ; (i) et forordningsforslag om forbedret screening av utenlandske investeringer i EU, hvitbøker om henholdsvis (i) eksportkontroll, (ii) utgående investeringer og (iii) hvitboka om «options for enhancing support for research and development involving technologies with dual-use potential». Anbefalingen som nå er lagt frem bygger på hvitboken «White paper on Outbound Investments» og høringen av denne, som bekreftet behovet for å vurdere potensielle risiko for EUs sikkerhet knyttet til utgående investeringer.

Fakta-arket fra Kommisjonen redegjør nærmere for tidslinjen der initiativet fremgår. Kommisjonen skriver i pressemeldingen at neste steg vil være at «Member States are asked to provide a progress report by 15 July 2025, and a comprehensive report on their implementation of this Recommendation and any risks identified by 30 June 2026.»

Kilder og ytterligere lesning:

Recommendation on outbound investments (Pressemelding)
Commission Recommendation on Outbound Investments (Anbefalingen)
Joint Communication on the European Economic Security Strategy, juni 2023
Commission Recommendation on critical technology areas, oktober 2023
White Paper on Outbound Investments, januar 2024
Summary of public consultation on the White Paper on Outbound Investments, juli 2024

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 16.01.2025 10:38
: