EU-strategi om vannrobusthet på høring
EUs vannressurser er under press på grunn av mangelfull forvaltning, forurensning og klimaendringer. Vann spiller også en stadig viktigere rolle knyttet til samfunnssikkerhet, beredskap og konkurranseevne. EU utarbeider nå en vannstrategi og har sendt initiativet på høring. Tre miljørapporter ble nylig lagt frem om henholdsvis vanndirektivet (innlemmet i EØS), flomdirektivet og havnestrategidirektivet. Rapportene utgjør et kunnskapsgrunnlag for den kommende strategien. Høringsrunden avsluttes med et høringsmøte 6. mars 2025.
Water is an indispensable resource for the security of our food, energy and economy but is increasingly under stress from climate change and increasing demands. We need a new European Water Resilience Strategy to ensure sources are properly managed, scarcity is addressed, and that we enhance the competitive innovative edge of our water industry and take a circular economy approach. As part of this, we will lead efforts to help mitigate and prevent acute water stress across the world. (Politiske retningslinjer, 2024-2029)
Kommisjonen la den 4. februar 2025 frem et notat om en planlagt meddelelse om «European Water Resilience Strategy» som skal utvikle «a comprehensive multi-annual cross-sectoral plan with milestones in 2030 or 2040.» Strategien ble annonsert i de politiske retningslinjene for 2024-2029. Til tross for at EU har et omfattende juridisk rammeverk for å beskytte vannressurser, har mangelfull forvaltning ført til vannforringelse og forurensning. I de siste årene har også flom, tørke og vannmangel påvirket flere og flere områder i EU. Vann blir i økende grad en begrensende faktor i ulike sektorer, og vannrelaterte værhendelser har allerede forårsaket skader i EU som har kostet flere hundre milliarder euro.
Mot denne bakgrunnen søker nå Kommisjonen innspill til den kommende EU-strategien om vannrobusthet. Initiativet vil fokusere på tre mål: (i) å gjenopprette og beskytte vannets kretsløp, (ii) å sikre rent og rimelig vann og sanitæranlegg til alle og (iii) å fremme en konkurransedyktig, sirkulær vannøkonomi (blant annet gjennom å oppskalere potensialet til innovative vannteknologivirksomheter). Strategien vil ta for seg fem områder: (i) styring og implementering, (ii) infrastruktur, (iii) finansiering og investeringer, (iv) sikkerhet og (v) industri, innovasjon og utdanning. Strategien vil ha en internasjonal dimensjon og fremme grensekryssende samarbeid.
Som en del av strategien legger Kommisjonen også frem utkast til retningslinjer for effektiv bruk av vann «Water Efficiency First – guiding principles» (Europalov). Å redusere vannforbruk gjennom bedre effektivitet og sirkularitet er avgjørende for å ivareta Europas vannsikkerhet og konkurranseevne, fremhever Kommisjonen.
Samme dag som Kommisjonen åpnet høringen av strategien la man frem flere rapporter om vanntilstanden i EU. Rapportene tar for seg gjennomføring av vanndirektivet (innlemmet i EØS), flomdirektivet og havnestrategidirektivet (disse er ikke innlemmet i EØS). Rapportene fremhever fremgang som er gjort for å bedre tilstanden i EU de siste seks årene, samtidig som man identifiserer nøkkelområder der det er behov for forsterket innsats. Altinget.no omtaler her utfordringer som beskrives i rapportene. Kommisjonen gir en rekke anbefalinger til medlemsstatene, og rapportene danner et bakteppe for en kunnskapsbasert EU-strategi om vannrobusthet. Her er lenke til rapportene. Rapportene utfyller bildet i EEAs rapport fra 2024. Høringsrunden inkluderer et høringsmøte (stakeholder consultation event) som er berammet 6. mars 2025.
Også i Norge har forvaltning av vannforekomster i henhold til vanndirektivet vært i søkelyset ved en rekke anledninger, blant annet gjennom flere undersøkelser fra EFTAs overvåkningsorgan (ESA), se blant annet omtale i EU/EØS-nytt 20. juni 2024. En oversikt over ESA-saker om vanndirektivet finnes på vannportalen.no.
Øvrige kilder
Statement by Commissioner Roswall on the state of water in the EU
Debattinnlegg av Roswall i Altinget.no, 5. februar 2025
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg