Kommisjonen konsulterer om en ny forsvarsomnibus
Kommisjonen åpnet 25. mars en høring tilknyttet det annonserte forslaget til forenkling av EUs forsvarsregelverk. Omnibusregelverk for forsvarsområdet er planlagt fremlagt innen juni 2025. Formålet er å fjerne regulatoriske barrierer som påvirker europeisk forsvarsindustri negativt, fremme et indre marked for forsvarsprodukter, forenkle innkjøpsprosedyrer og forenkle EUs forsvarsprogram, spesielt Det europeiske forsvarsfondet (EDF). Gjennom EØS-avtalen deltar Norge i EDF med samme rettigheter som EUs medlemsland.
Kommisjonens arbeidsprogram for 2025 omfatter 51 initiativ, hvorav 11 har en forenklingsdimensjon, inkludert en rekke omnibuspakker. Arbeidsprogrammet ledsages av meddelelsen «A simpler and faster Europe» som beskriver Kommisjonens reformprogram nærmere. Her står det at «Further simplification proposals will be explored, including a possible omnibus in the area of defence to help reach the investment goals that will be set out in the White Paper and to allow innovative companies to flourish.»
Hvitboken om europeisk forsvarsberedskap
Kommisjonen har nylig lagt frem en rekke initiativ for å fremme Europas forsvars- og beredskapsevne, herunder en strategi for en europeisk beredskapsunion og hvitboken om europeisk forsvarsberedskap og ReArm Europe-planen. Hvitboken gir blant annet en overordnet ramme for tiltak knyttet til økt forsvarssatsning og styrking av den forsvarsindustrielle basen i EU. Hvitboken omtaler det kommende forslaget til et omnibusregelverk for forsvarsområdet. Her skriver Kommisjonen at regelverksforenklingen må fokusere både på regler og prosedyrer som er spesifikke for forsvarssektoren og på virkningen av EU-politikk og regelverk som ikke er det.
Kommisjonen vil derfor avholde en strategisk dialog med industrien for å diskutere mulige tiltak, identifisere regulatoriske hindringer og adressere bransjeutfordringer. Basert på innspill vil Kommisjonen deretter presentere et forslag innen juni 2025. Forslaget sikter blant annet mot å:
- øke kryss-sertifiseringen av forsvarsprodukter og legge til rette for gjensidig anerkjennelse av sertifisering
- muliggjøre rask tildeling av bygge- og miljøtillatelser for forsvarsindustriprosjekter
- sikre tilgjengelighet av nødvendige materialer i forsyningskjeden
- fjerne hindringer tilknyttet tilgang til finansiering
- legge til rette for utveksling av konfidensiell og sensitiv informasjon på en sikker og enkel måte
- effektivisering av EUs forsvarsindustrielle program for å redusere leveringstiden
- forenkle forvaltningen av EU-finansierte prosjekt og behandling av medlemslands medfinansiering
I tilknytning til forslaget vil Kommisjonen se på forsvarsanskaffelsesdirektivet fra 2009 (innlemmet i EØS) og direktivet om forenkling av regler for salg av forsvarsutstyr innen EU (innlemmet i EØS), og «based on its mid-term review, the aim should also be to simplify and speed up the rules and procedures of the European Defence Fund.» Norge deltar også, som eneste land utenfor EU, i Det europeiske forsvarsfondet.
Høring
Kommisjonen åpnet høringen 25. mars. Konsultasjonen er åpen til 22. april. I Kommisjonens pressemelding fremkommer det at DG DEFIS nå vil samle inn data og forslag fra interessenter med sikte på å (i) fjerne regulatoriske barrierer som påvirker europeisk forsvarsindustri, (ii) forenkle innkjøpsprosedyrer for forsvarsindustrien og fremme et indre marked for forsvarsprodukter og (iii) forenkle EUs forsvarsprogrammer, spesielt Det europeiske forsvarsfondet.
Norge
Norge vil kunne bli berørt av det nye omnibus-regelverket på forsvarsområdet: Som nevnt ovenfor, er flere av rettsaktene EU nå tar sikte på å oppdatere, innlemmet i EØS-avtalen, og Norge deltar i Det europeiske forsvarsfondet. Norge inngikk i tillegg 28. mai 2024 en avtale om forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid med EU. EØS EFTA-statene omtales også særskilt i forslaget til rådsforordning om etableringen av et nytt finansieringsintrument (SAFE) som skal gi medlemslandene lån støttet av EU-budsjettet («funded by borrowing»). Også andre mekanismer for å fremme tilgang til kapital diskuteres: Finansministrene fra EUs medlemsland skal blant annet diskutere et nytt fond for å fremme felles innkjøp av militært utstyr senere denne uken. Det foreslåtte fondet (European Defence Mechanism) omtales nærmere i denne briefingen fra Bruegel 7. april 2025, der også Norge nevnes særskilt.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg