EU/EØS-nytt - 3. mai 2024

EU-domstolen med nye avgjørelser om bruk og lagring av data fra elektronisk kommunikasjon | Valg til Europaparlamentet 6.-9. juni 2024 | ESA kritisk til islandske krav om drosjesentral | Bredbåndsforordningen formelt vedtatt i EU | Meddelelse: Beskyttelse av barn mot vold

EU-domstolen med nye avgjørelser om bruk og lagring av data fra elektronisk kommunikasjon

Tirsdag denne uken avsa EU-domstolen to nye avgjørelser om lagring og bruk av teleselskapers trafikkdata. Spørsmål om lagring og bruk av trafikkdata fra tilbydere av elektroniske kommunikasjonstjenester i EU, har en lang forhistorie, blant annet knyttet til det såkalte datalagringsdirektivet, som EU-domstolen i 2014 erklærte ugyldig. Domstolen har senere avsagt en rekke avgjørelser om medlemsstaters lovgivning om lagring og bruk av trafikkdata, særlig i lys av kommunikasjonsverndirektivet av 2002 og grunnleggende rettigheter. Den første av sakene denne uken var en plenumsavgjørelse om franske regler om bruk av trafikkdata ved etterforskning av krenkelser av opphavsrett. EU-domstolen tillot at IP-adresser i slike saker kunne kobles mot internettilbyderes kunder for å identifisere brukere som stod bak opphavsrettskrenkelser, til tross for at slike krenkelser ikke kan anse som «alvorlig kriminalitet». Bakgrunnen var at bruk av IP-adresser anses langt mindre inngripende enn andre trafikkdata, da det ikke avslører hvem man kommuniserer med og åpner ikke for å trekke konklusjoner om brukerens privatliv. EU-domstolen stiller imidlertid strenge vilkår: Blant annet kan det ikke gis tilgang til data som selskapene bare har lagret fordi det er pålagt for å etterforske alvorlig kriminalitet, og det stilles krav til hvordan dataene teknisk skal oppbevares og behandles. Det kreves i utgangspunktet ikke forutgående domstolsprøving, men situasjonen er annerledes der IP-adresser unntaksvis gir grunnlag for å trekke mer vidtgående konklusjoner om brukerens privatliv. Den andre saken, fra Italia, gjaldt spørsmålet om hva som var «alvorlig kriminalitet», og som dermed åpnet for tilgang til trafikkdata lagret for dette formål. EU-domstolen uttalte her at dette i stor grad ville avhenge av nasjonal strafferett, men understreket at domstolen som godkjenner tilgang må kunne nekte dette dersom forholdet «is manifestly not a serious offence».

Valg til Europaparlamentet 6.-9. juni 2024

Det avholdes valg til nytt Europaparlament 6.-9. juni. I denne artikkelen ser vi nærmere på de ulike politiske partiene, meningsmålinger og analyser knyttet til valget. Sammensetningen av Europaparlament etter valget vil også få betydning for Norge, da nesten alle nye rettsakter som omfattes av EØS-avtalen vedtas i felleskap mellom medlemsstatenes representanter (Rådet) og Parlamentet. Flere meningsmålinger viser at ytre høyre nå kan gjøre et godt valg, mens de grønne (the Greens) og liberale (Renew) ser ut til å miste mange representanter. Hvilken betydning kan dette få når det gjelder grønn omstilling, og hvilke nye koalisjoner kan se dagens lys?

ESA kritisk til islandske krav om drosjesentral

ESA sendte denne uken et åpningsbrev til Island, som gir uttrykk for at islandske regler om løyveplikt for taxisentraler og plikt for visse drosjeløyvehavere til å være tilknyttet en taxisentral, er i strid med EØS-avtalen. Sentralt i ESAs argumentasjon er at de islandske reglene ikke anvendes konsistent, da det er flere unntak, og tilsynelatende ingen relevante forskjeller mellom omfattede løyvehaver og de som har unntak. ESA stiller seg også kritisk til om drosjesentralene i det islandske systemet har noen reell rolle for bedret informasjon og kontroll. Saken har en viss interesse også i Norge, da Stortinget nylig vedtok gjeninnføring av tilknytningsplikt til drosjesentral. De norske reglene skiller seg imidlertid en del fra de islandske, basert på ESAs beskrivelse i åpningsbrevet.

Bredbåndsforordningen formelt vedtatt i EU

Rådet vedtok 29. april formelt bredbåndsforordningen (Gigabit Infrastructure Act, GIA), mens Europaparlamentet fattet tilsvarende vedtak 23. april. Det nye regelverket skal forenkle og redusere kostnader knyttet til utrulling av høyhastighetsnett som fiber og 5G, og vil erstatte dagens bredbåndsdirektiv som er gjennomført i norsk rett. Bredbåndsforordningen trer i kraft tre dager etter publisering i EU-tidende, og vil gjelde 18 måneder etter ikrafttredelse.

Meddelelse: Beskyttelse av barn mot vold

Kommisjonen la den 23. april frem en anbefaling og en meddelelse  som en oppfølging av «The EU Strategy on the Rights of the Child.» Formålet med anbefalingen som retter seg mot EUs medlemsstater er å samordne tiltak for å bekjempe vold mot barn i et integrert rammeverk, samt å støtte medlemslandenes gjennomføring. Barnets behov, forbedret koordinering og tiltak for å fremme psykisk helse blant unge er blant anbefalingene.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Verken ESA eller EU-kommisjonen støtter innleie-forbudet: «I juni skal EFTA-domstolen behandle saken om regjeringens totalforbud mot innleie fra bemanningsforetak til byggeplasser. Nå er de skriftlige innleggene levert. Og EFTA-domstolen utvider saken. Utdrag fra noen av siste dagers nyheter om dette.» (Fafo Østforum)

SIEPS-publikasjoner 

Kapitalmarknadsunionen: väger behoven tyngre än motståndet? 
The EU Directive on Adequate Minimum Wages: Preliminary Assessment of Potential Impact 
CBAM: Bending the carbon curve or breaking international trade? 

Call for Expressions of Interest - EU Space ISAC: «The proposal to establish an EU Space Information Sharing and Analysis Centre (ISAC) was announced with the publication of the EU Space Strategy for Security and Defence on 10th March.»

EU-delegasjonen 

Energinytt, uke 18, 2024
Samferdselsnytt, uke 14-16, 2024 

ESA 

ESA closes complaint case concerning whaling in Iceland 

Pressemeldinger fra EFTA 

EFTA and Thailand advance discussions in ninth round of free trade negotiations 
EFTA and Mercosur convene in Buenos Aires for negotiations on open issues 

Pressemeldinger fra Europakommisjonen et utvalg 

Commission launches first-stage consultation of social partners on fair telework and the right to disconnect 
EU-New Zealand trade agreement enters into force, opening new opportunities for EU exporters 
EU and Türkiye deepen cooperation on green and digital transition 
EU and Japan advance joint work on digital identity, semiconductors, artificial intelligence 
Commission holds exploratory energy transition talks with Saudi Arabia 
Commission designates Shein as Very Large Online Platform under the Digital Services Act 
Commission opens formal proceedings against Facebook and Instagram under the Digital Services Act 

Pressemeldinger fra Rådet et utvalg 

Council adopts directive to delay reporting obligations for certain sectors and third country companies|Regnskapsdirektivet: endringsbestemmelser 
The Council gives the final green light to the prolongation of a child sexual abuse protection measure |Kommunikasjonsverndirektivet
Gigabit infrastructure act: Council gives final green light to faster deployment of high-speed networks in the EU|Bredbåndsforordningen (revisjonsforslag 2023) 
Council adopts revised 'breakfast directives' to strengthen marketing standards and improve consumer information|Frokostdirektivene 

Pressemeldinger fra Eurpaparlamentet et utvalg 

EU-valget 2024: Mediearrangementer ifm. Eurovisiondebatten og valgaftenen : «Debatten mellem de europæiske partiers spidskandidater til formandskabet for Kommissionen finder sted den 23. Maj.» 

Europaparlamentets utredningstjeneste  (EPRS)et utvalg 

Key factors likely to shape the EU’s trade agenda in the next five-year term 
A future-proof network for the EU: Full fibre and 5G 
The EU strategy on Central Asia: Towards a new momentum? 
Circularity of vehicles: Design, production, end of-life and waste management 

Have your say (høring) 

Commission launches first-stage consultation of social partners on fair telework and the right to disconnect 
Krav til miljøvennlig utforming av datamaskiner og servere høring (Europalov) 
Direktiv om flyplassavgifter notat om planlagt gjennomgang av regelverket) (Europalov) 
Adgang til markedet for lufthavnrelaterte tjenester notat om planlagt gjennomgang av regelverket (Europalov) 
Felles regler for ankomst og avgangstider ("slots") ved europeiske flyplasser (1993)  notat om planlagt gjennomgang av regelverket (Europalov) 

Informasjon til Europaudvalget (Danmark) et utvalg 

EU-note om proces for valg af kommissionsformand 
Samlenotat vedr. revision af rammerne for krisehåndtering af nødlidende kreditinstitutter og nationale indskydergarantiordninger (CMDI) 

Faktapromemoria (Sverige) et utvalg 

Direktiv och reviderad rådsrekommendation om stärkta arbetsvillkor för praktikanter 
Meddelande om reformer och politisk översyn inför utvidgningen 
Meddelande om att stärka bioteknik och biotillverkning i EU 

Arrangement 

UiO: Skjebnetid for Europa: Kan Europa forsvare seg selv og demokratiet? 6. mai 2024
NUPI: Hvordan kan EU fremme demokrati i en geopolitisk anspent verden? 23. mai 2024 


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Hanne Camilla Zimmer (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg