Meddelelse: Tiltak for å gi de unge en sterkere stemme i EUs beslutningsprosess
Europakommisjonen vil gi de unge en sterkere stemme i EUs beslutningsprosess. På grunnlag av resultatene fra det europeiske ungdomsåret 2022 bebudet Europakommisjonen den 10. januar d.å. en rekke tiltak som skal gi de unge større innflytelse på politiske beslutninger som berører dem. Tiltakene presenteres i form av en meddelelse fra Kommisjonen, og legger vekt på tiltak som skal adressere de unges bekymringer på områder som interesserer dem særskilt – innen helse, utdanning, miljø og klima og sysselsetting og inkludering. Tiltak for å systematisk sikre de unges påvirkning er sentralt. En styrket ungdomsdialog og en europeisk ungdomsuke i april er blant tiltakene som presenteres.
«De unge er morgendagens ledere, men også dem, der kan skabe forandringer i dag. Det er afgørende, at de inddrages, da de skal leve med konsekvenserne af vores beslutninger. Derfor giver vi dem en stærkere stemme i EU's politiske beslutningsproces og tager hånd om deres bekymringer på områder, der er vigtige for dem. Dette er vores tilsagn om at skabe en bedre fremtid for den næste generation.» (Kommissær Iliana Ivanova, 10. januar 2024)
Europakommisjonen vil gi de unge en sterkere stemme i EUs politiske beslutningsprosess. På grunnlag av resultatene av det europeiske ungdomsåret 2022 bebudet Europakommisjonen den 10. januar d.å. en rekke tiltak som skal gi de unge større innflytelse på beslutninger som berører dem. Tiltakene fra Kommisjonen presenteres i form av en meddelelse. Meddelelsen fremhever at ungdom tilbyr et «unique generational perspective. Including this diverse youth perspective in the process of making decisions about the present and the future is not only fair, but necessary.» Meddelelsen presenter nøkkelprestasjoner fra ungdomsåret 2022, samt tiltak innen to prioriterte hovedområder: 1) Å gi unge mennesker en sterkere stemme i EUs politikkutforming og 2) Å ta opp ungdoms bekymringer på tvers av politikkområder.
Et av tiltakene er at Kommisjonen vil benytte en «ungdomssjekk» når politikk utformes, for å systematisk sikre unges påvirkning «by using the full potential of the Better Regulation framework.» Her nevnes fire faser: (1) vurdering av ungdomsrelevans, (2) ungdomskonsultasjoner, (3) konsekvensutredninger og (4) gransking (Regulatory Scrutiny Board), jf. omtale på s. 6.
Tiltaket skal suppleres med flere instrument under EU-strategien for unge 2019-2027. Initiativene omfatter politisk dialog med EUs kommissærer, en rekke rundeborddiskusjoner og en ny plattform, som vil fremme løpende utveksling med ungdomsorganisasjoner og representanter for EUs medlemsland og institusjoner. Kommisjonen vil styrke EUs ungdomsdialog og i større grad tilpasse dialogen i forhold til Kommisjonens arbeidsprogram.
I tillegg foreslår Kommisjonen en rekke tiltak som skal adressere de unges bekymringer på områder som interesserer dem særskilt innen helse og trivsel, miljø og klima, utdanning, internasjonalt samarbeid og europeiske verdier, samt sysselsetting og inkludering. Som ledd i arbeidet vil blant annet Kommisjonen:
- Fortsette arbeidet frem mot en felles europeisk universitetsgrad i 2024
- opprette en plattform for regelmessig dialog med og høringer av ungdomsorganisasjoner gjennom ungdomsdialogplattformen
- ajourføre sin kvalitetsramme for praktikantopphold i 2024 for å adressere spørsmål som rimelig lønn m.v.
- nå ut til unge gjennom Kommisjonens kommende kampanje om klima og demokrati forut for valget til Europaparlamentet i 2024, herunder gjennomføringen av en europeisk ungdomsuke 12.-19. april
Tiltakene som presenteres imøtekommer oppfordringer fra blant annet EP, Rådet og sentrale interesseorganisasjoner for ungdom.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg