Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Kommisjonsinitiativ knyttet til arbeidstakeres rett til å være «offline»

Europakommisjonen lanserte den 30. april en høring om fjernarbeid og arbeidstakeres rett til å være offline (right to disconnect). Høringen følger opp anmodninger fra Europaparlamentet og arbeidslivets parter. En del medlemsland har nasjonalt regulert retten til å være offline, men omfanget varierer. Det er foreløpig ingen lovgivning på EU-nivå som spesifikt regulerer fjernarbeid eller retten til å være frakoblet. Høringsfristen er 11. juni 2024.

Europakommisjonen ønsker å diskutere fjernarbeid og arbeidstakeres rett til å være offline med fagforeninger og arbeidsgivere, og lanserte den 30. april en høring med arbeidsmarkedets parter. Under korona ble andelen personer som arbeidet via fjernarbeid nesten doblet. En undersøkelse viste en økning i utbredelsen av fjernarbeid i EU fra ca. 11 % i 2019 til 20 % i 2022. Høringen som nå er i gang kommer på bakgrunn av en europaparlamentsresolusjon som krevde at spørsmålet skulle behandles på EU-nivå. EU/EØS-nytt omtalte resolusjonen i nyhetsbrevet 21. januar 2021. Europaparlamentet mener det er en grunnleggende rettighet å være frakoblet arbeidsrelaterte oppgaver utenom arbeidstid (right to disconnect), og ba Kommisjonen legge frem et direktivforslag med minimumskrav.

Bakgrunn
Den utbredte bruken av hjemmekontor under koronapandemien har ført til økt fokus på balansen mellom arbeidstid og fritid, og i mange medlemsland pågår det enten diskusjoner om arbeidstakeres rett til å være frakoblet, eller det er utformet nasjonale lovforslag. Ifølge høringsdokumentet er retten til å koble fra for tiden regulert i 11 medlemsstater, men omfanget varierer. Også gjennomføringsmetode og håndhevelse varierer mellom medlemsstatene.

Det er foreløpig ingen lovgivning på EU-nivå som spesifikt regulerer fjernarbeid eller retten til å være frakoblet. Arbeidstidsdirektivet fastsetter regler for daglig og ukentlig hviletid, årlig ferie og grenser for ukentlig arbeidstid. Direktivet er innlemmet i EØS-avtalen. Opplysningsdirektivet om tydelige og forutsigbare arbeidsvilkår gir arbeidstakere rett til å vite på forhånd når og hvor arbeidet vil finne sted. EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning ble oversendt til Kommisjonen 13. september 2023. Direktivet om balanse mellom arbeids- og familieliv hjelper foreldre og omsorgspersoner med å forene arbeids- og familieliv ved å gi rettigheter i forhold til tilstrekkelig permisjon og fleksible arbeidsordninger. Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen med konstitusjonelle forbehold.

Fjernarbeid gir mange muligheter for arbeidsmarkedet, men byr også på noen utfordringer. Fjernarbeid kan gi mulighet for fleksible arbeidsordninger, men det reiser også spørsmål om hvordan man kan sikre at arbeidstakernes rettigheter respekteres i et mer digitalisert arbeidsmiljø. Dette inkluderer hensiktsmessige arbeidsforhold og arbeidsmiljø. Spesielt bruk av digitale verktøy og mulighet for fjernarbeid kan føre til en «alltid på-jobb-arbeidskultur.» Dette har ført til forespørsler om rett til å være offline og trekke klare grenser mellom jobb og privatliv. For nærmere informasjon, se «At a glance» fra EPs utredningstjeneste EPRS.

Høringen
Den første fasen av høringen som nå er lansert vil følge anmodningen fra Europaparlamentet i overensstemmelse med proporsjonalitetsprinsippet, subsidiaritetsprinsippet og prinsippet om bedre lovgivning. Ettersom ajourføring av rammeavtalen for fjernarbeid fra 2002 ikke ga resultat, ble også Kommisjonen anmodet om å følge opp saken fra arbeidslivets parter. Mot denne bakgrunnen lanserer Kommisjonen en høring i henhold til reglene for sosial- og arbeidslivspolitisk lovgivning, jf. artikkel 154, (2) i TEUF.

I høringsdokumentet ber Kommisjonen om at følgende tiltaksområder vurderes:

  • Etablere retten til å koble fra
  • Sikre anstendige ansettelses- og arbeidsforhold for fjernarbeidere
  • Beskytte fjernarbeidernes helse og sikkerhet på jobben
  • Adressering av kollektiv informasjons- og høringsrett
  • Gi informasjon til arbeidere
  • Fremme rollen til arbeidslivets parter
  • Sikre håndheving

Arbeidslivets parter anmodes om å gi innspill på følgende hovedpunkt:

  • Mener du at Kommisjonen har identifisert mulighetene og utfordringene knyttet til fjernarbeid og retten til å koble fra riktig og tilstrekkelig?
  • Mener du at EU-tiltak er nødvendig for å løse noen av de identifiserte problemene?
  • Gir de potensielle områdene for EU-tiltak angitt i avsnitt 7 (i høringsdokumentet) en omfattende oversikt over tiltak som trengs?

Lenke til høringsdokumentet fremgår nederst på siden her. Høringsfristen er 11. juni 2024.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 14.05.2024 13:27
: