EP-komitevedtak om forbrukeres reparasjonsrett (right to repair)
Europaparlamentets indre markeds- og forbrukerbeskyttelseskomité (IMCO) vedtok 25. oktober sin posisjon til lovforslaget som skal fremme bærekraftig forbruk gjennom økt reparasjon av varer fremfor at de kastes. Komiteen utvider garantiperioden for reparerte produkter med ett år, og inkluderer sykler blant produktene som produsenter er forpliktet til å reparere etter at garantiperioden har utløpt. En avstemning i plenum er ventet 22.-23. november.
«Today we established direct repair obligations for producers and introduce new incentives for consumers to choose repair. We strengthened the role of independent repairers and place them at the centre of improving repair in Europe. Through better access to relevant technical repair information and affordable spare parts for repairers, including promoting 3D printing for parts, more competition will drive down repair costs. We coupled this with an obligation on member states to establish financial incentives to kick-start the repair sector», uttaler saksordfører René Repasi (S&D, Tyskland) i Parlamentets pressemelding.
Europakommisjonen presenterte direktivforslaget om forbrukeres reparasjonsrett 22. mars i år. Her blir forhandlere blant annet pålagt å tilby reparasjon av en vare innenfor garantiperioden, så lenge dette ikke er mer kostbart enn å erstatte produktet. Det skal også bli enklere å reparere produktet etter at garantiperioden har utløpt. For enkelte produktkategorier er produsenten forpliktet til å tilby reparasjon i 5-10 år etter salgstidspunktet, avhengig av produkt og gjeldende reparasjonskrav i EU-lovgivningen, så lenge dette er teknisk mulig. Et eget europeisk informasjonsskjema om reparasjoner skal gjøre det lettere å sammenligne reparasjonstjenester, og det skal etableres en nettbasert reparasjonsplattform i hvert medlemsland. Direktivforslaget er merket EØS-relevant fra Kommisjonens side og er fullharmonisert. Det innebærer at medlemslandene ikke kan opprettholde eller innføre bestemmelser som avviker fra de som er fastsatt i direktivet.
IMCO er ansvarlig komité for behandlingen av direktivforslaget i Parlamentet, og vedtok 25. oktober sin posisjon med et klart flertall (38 stemmer for, 2 imot og ingen avstående). I vedtaket pålegges forhandlere å reparere produkter gratis i garantiperioden, med mindre det er mer kostbart enn å erstatte produktet, umulig å reparere, eller det er upraktisk for forbrukeren. Reparasjoner skal utføres «within a reasonable time», og i reparasjonsperioden skal forbrukere tilbys låneprodukter. Kommisjonens forslag om et obligatorisk reparasjonsskjema for reparatører, ønsker IMCO å gjøre frivillig for å unngå overdrevent byråkrati for små- og mellomstore bedrifter (SMB).
Komiteen støtter insentiver som skal få forbrukere til å velge reparasjon fremfor et erstatningsprodukt i garantiperioden, som å utvide garantien i ett år for reparerte produkter. Medlemslandene skal også fremme reparasjon gjennom økonomiske insentiver, som reparasjonskuponger eller nasjonale reparasjonsfond. Ifølge Kommisjonens forslag begrenses produsenters plikt til å tilby reparasjon av produkter utover garantiperioden, til enkelte produktkategorier i samsvar med den nye økodesignforordningen (blant annet vaskemaskiner, støvsugere og smarttelefoner). I IMCOs vedtatte tekst inkluderes sykler på denne listen av produkter.
Lovforslaget er fortsatt til behandling i Rådet. Ifølge Euractiv kan medlemslandene bli enige om en posisjon i november, og trilogforhandlinger mellom EU-institusjonene er planlagt til tidlig i desember. I et samlenotat fra den danske regjeringen 5. oktober kommenteres det siste kompromissforslaget fra det spanske formannskapet. Her foreslås det blant annet at det etableres en felles EU-plattform som skal opprettes og driftes av Kommisjonen, hvor hvert medlemsland har en fane med informasjon om sitt reparasjonsmarked: «Medlemsstaterne forpligtes til at sikre, at der er korrekte og opdaterede oplysninger på platformen for deres respektive nationale markeder gennem oprettelsen af såkaldte nationale kontaktpunkter».
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg