Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

EP-posisjon om nytt rammeverk for korttidsutleie

Europaparlamentets indre markeds- og forbrukerbeskyttelseskomité (IMCO) har vedtatt sin holdning til forordningsforslaget som skal gi mer offentlig innsyn i markedet for korttidsutleie, hvor blant annet plattformer som Airbnb og Booking.com opererer. Lovforslaget innfører et harmonisert rammeverk for deling av data med myndighetene og innebærer nye krav til utleiere, plattformer og offentlige myndigheter.  IMCOs vedtak ventes godkjent av Parlamentet i plenum i den første sesjonen i oktober, deretter venter forhandlinger med Rådet.

Forordningsforslaget om et rammeverk for korttidsutleie ble lagt frem av Kommisjonen i november 2022 og er merket EØS-relevant. Ifølge Kommisjonen utgjør korttidsutleie en fjerdedel av alle turistinnkvarteringer i EU og kan medføre utfordringer for lokalsamfunn, som mangel på tilgjengelige boliger, stigende boligpriser og uforholdsmessig store turiststrømmer. Med lovforslaget ønsker Kommisjonen å strømlinjeforme innsamling og deling av data fra utleiere og plattformer, som igjen skal legge grunnlaget for effektive og forholdsmessige lokale tiltak.

Europaparlamentets indre markeds- og forbrukerbeskyttelseskomite (IMCO) vedtok 19. september sin posisjon til forordningsforslaget med 31 stemmer for, ingen imot, og 1 avstående. «The rules we adopted today make sure that cities have access to the necessary data to enforce local rules. Platforms are getting more responsibility in supporting the removal of illegal listings, in line with the Digital Services Act (DSA). I am confident we can close negotiations with the Council still this year», uttaler saksordfører Kim Van Sparrentak (De Grønne, Nederland) i IMCOs pressemelding.

IMCO har vedtatt endringer til Kommisjonens forslag for å forbedre den offentlige tilgangen til informasjon. Den vedtatte teksten styrker også  kravene til plattformene, som må sikre at informasjon gitt av utleiere er pålitelig og fullstendig, og at deres registreringsnummer er tydelig synlig på plattformenes nettsider. IMCOs vedtak klargjør også hva slags informasjon som er påkrevd når utleiere registrerer seg, og offentlige myndigheters mandat til å verifisere at den innleverte informasjonen er korrekt.

I forordningsforslaget ligger det at alle medlemslandene blir pålagt å etablere en digital infrastruktur (single digital entry point) som skal samle inn data fra plattformenes utleieaktivitet. Ifølge Euractiv har det vært diskusjoner om denne delen av teksten under behandlingen i Parlamentet, hvor en gruppe ønsket et sentralt digitalt innsamlingspunkt som skulle omfatte alle medlemslandene og overvåkes av Kommisjonen. I kompromissteksten forblir det digitale innsamlingspunktet medlemslandenes ansvarsområde, men Kommisjonen blir bedt om å utvikle et felles interoperabelt teknisk grensesnitt. Det er også lagt til en bestemmelse som gir Kommisjonen myndighet til å evaluere behovet for et sentralisert innsamlingspunkt på EU-nivå.

IMCOs vedtak må godkjennes av Europaparlamentet i plenum, som er ventet å finne sted i sesjonen 2.-5. oktober. Parlamentet vil deretter være klar for trilogforhandlinger med Kommisjonen og medlemslandene i Rådet, som ble enige om en felles posisjon i mars. Det første trilogmøtet ventes å finne sted 11. oktober.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 22.09.2023 11:01
: