Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Rådskonklusjoner om EUs romstrategi for sikkerhet og forsvar

Den 10. mars 2023 la Europakommisjonen og EUs Høyrepresentant frem meddelelsen «Den europeiske unionens romstrategi for sikkerhet og forsvar». Meddelelsen definerer verdensrommet og cyberspace som strategisk viktige områder for EU. Rådet har nå gitt sin tilslutning til EUs romstrategi i form av rådskonklusjoner fra 13. november. Rådet støtter strategiens hovedinnretning og fremmer samtidig en rekke anbefalinger til Kommisjonen.

Den 10. mars 2023 la Europakommisjonen og EUs Høyrepresentant frem en meddelelse til Europaparlamentet og Rådet: «Den europeiske unionens romstrategi for sikkerhet og forsvar». Meddelelsen viderefører EUs strategiske kompass, som definerer verdensrommet og cyberspace som strategisk viktige områder for EU. Strategien etterlyser et EU-omfattende, sammenhengende sikkerhetsrammeverk som utfyller de nylig vedtatte lovene på EU-nivå som tar for seg motstandskraften til kritiske enheter (CER-direktivet) og cybersikkerhet (NIS2-direktivet). Strategien vurderer i denne sammenhengen en ny EU-romlov (EU Space Law). Når det gjelder dette initiativet fremgår det at Kommisjonen «envisages common EU rules addressing the safety, resilience and sustainability of space activities and operations. It intends to avoid and remove fragmentation and barriers across the single market caused by the heterogeneity or lack of national space legislations (…).» For nærmere omtale av romstrategien og dens fem hovedelement, se EU/EØS-nytt fra 20. mars 2023.

CER-direktivet (direktiv om kritiske enheters motstandsdyktighet) «skal erstatte direktiv 2008/114/EF om identifisering og utpeking av europeisk kritisk infrastruktur og vurdering av behovet for å beskytte den bedre (…). Direktivet er en del av en større pakke av tiltak, hvor også direktiv (EU) 2022/2555 om tiltak for et høyt felles sikkerhetsnivå for digital sikkerhet i Unionen (NIS2-direktivet) inngår». På europeisk nivå skal NIS2 styrke sikkerheten i forsyningskjeden for viktige informasjons- og kommunikasjonsteknologier. Det legges opp til et tettere samarbeid med Kommisjonen og ENISA for å utføre koordinerte risikovurderinger av kritiske forsyningskjeder. Nærmere omtale av NIS2-direktivet fremgår av departementets EØS-notat.

I pressemelding av 14. november orienteres det om at Rådet nå har vedtatt rådskonklusjoner om EUs første romstrategi for sikkerhet og forsvar. Konklusjonene ble godkjent på rådsmøtet 13. november. I pressemeldingen fremgår det at Rådet bekrefter nødvendigheten av at EU som global rommakt tar opp sikkerhetsutfordringer i rommet. Rådet ønsker strategien velkommen, støtter dens hovedinnretning og foreslår følgende:

  • Å øke EUs forståelse av romtrusler gjennom en årlig analyse og styrking av militær og sivil etterretningstjeneste innen romsikkerhet
  • Å forbedre motstandskraften og beskyttelsen av romsystem, - og tjenester, herunder Kommisjonens intensjon om å foreslå en egen romlov
  • Å bedre responsen på romtrusler gjennom informasjon om romdomenebevissthet, en «verktøykasse» for felles reaksjoner fra EU og videreutvikling av øvelser
  • å forbedre bruken av rommet for sikkerhets- og forsvarsformål, herunder ved planlegging og gjennomføring av oppdrag og operasjoner i FUSP

Rådet vil nå følge implementeringen av den nye EU-strategien. For nærmere informasjon henvises det til pressemeldingen, herunder nærmere informasjon om EUs rompolitikk.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 21.11.2023 12:38
: