Europakommisjonen la den 26. april frem forslag til revisjon av EUs legemiddellovgivning. Dette er den største legemiddelreformen på over 20 år. Reformforslaget inneholder forslag til et nytt direktiv og en ny forordning. Begge er merket EØS-relevant. Kommisjonen legger også frem en rådsrekommandasjon for å intensivere kampen mot antimikrobiell resistens (AMR). Reformforslaget har et pasientfokus der bedre tilgang til effektive legemidler til overkommelig pris i hele EU og tiltak for legemiddelmangel er sentralt. Videre ønsker Kommisjonen å fremme innovasjon, med et regelverk som reduserer byråkrati, tillater raskere autorisering av nye legemidler og et konkurransedyktig insentiv-system. Foreningen for den europeiske legemiddelindustrien (EFPIA) stiller seg imidlertid kritisk til forslaget, som de anser vil svekke europeisk konkurranseevne. De uttaler: «If changes are not made “the legacy” of this Commission will be for Europe to be simply consumers of other region’s medical innovation, and European patients waiting longer than ever for the latest advances in care.»
Tilhøvet til Noreg er godt og har styrka seg. Det var ein gjennomgangstone i ein kort diskusjon i Europarlamentet 25. april. Dei få parlamentarikarane som hadde ordet var opptatt av samarbeid om mellom anna kritiske råmateriale og cybersikkerheit, men det vart uttrykt skepsis til olje- og gassverksemd i Arktis.
Europakommisjonen har tatt en første avgjørelse om hvilke digitale plattformer og søkemaskiner som faller under kategorien «veldig store» under det nye regelverket Digital Services Act (DSA). Disse selskapene tilfredsstiller kriteriet om minst 45 millioner aktive EU-brukere om måneden, og vil være underlagt spesifikke forpliktelser under DSA-regelverket. På listen er det oppført 17 digitale plattformer, blant annet Facebook, Amazon, Twitter og TikTok, mens Bing og Google er utpekt som veldig store søkemaskiner. Kommisjonen åpnet 18. april et nytt algoritme-senter som skal bidra til håndhevelsen av det nye regelverket. EØS EFTA-landene vurderer for tiden DSA-forordningen, og regjeringen har oppnevnt en egen arbeidsgruppe ledet av Kommunal- og distriktsdepartementet.