10 år med borgerinitiativ
EUs borgerinitiativ, European Citizens' Initiative (ECI), ble innført med Lisboatraktaten for å øke borgernes innflytelse på EUs dagsorden. I løpet av de ti siste årene har mer enn 16 millioner borgere deltatt i de 90 initiativene som Europakommisjonen har vurdert som rettslig gyldige, det vil si at initiativene ikke åpenbart faller utenfor områder hvor Kommisjonen har myndighet til å foreslå ny lovgivning. Av disse har seks initiativ klart kravet til en million underskrifter fra syv medlemsland, mens fire initiativ er i ferd med å klare det. Tre borgerinitiativ har direkte påvirket EU-lovforslag: «Right2Water», «Ban Glyphosate» og «End the cage age».
«Over the past 10 years, the European Citizens' Initiative has been a key element of the European participatory democracy, allowing EU citizens to raise awareness about issues they care about and bring them to the attention of policy makers», uttaler Kommisjonens visepresident Věra Jourová i Kommisjonens presseomtale.
Ordningen med borgerinitiativ (European Citizens’ Initiative, ECI) skal gi EU-borgere mulighet til å sette saker på dagsorden, og ble innført med Lisboatraktaten. Tiårs-jubileet ble blant annet markert med en høynivåkonferanse (The European Citizens' Initiative 10 years on: ready for the future?). Siden oppstarten i 2012 har det blitt registrert 90 initiativ som Kommisjonen har vurdert som rettslig gyldige, det vil si at de ikke åpenbart faller utenfor områder hvor Kommisjonen har myndighet til å foreslå ny lovgivning. For at et initiativ skal bli godkjent må det heller ikke være i strid med EUs verdier. Det siste registrerte initiativet er «Good Clothes, Fair Pay», som oppfordrer Kommisjonen til å legge frem lovgivning som pålegger virksomheter i kles- og skoindustrien å sikre at underleverandører betaler anstendige lønninger.
Etter at et borgerinitiativ er vurdert som rettslig gyldig og formelt registrert, har initiativet ett år på å samle inn en million underskrifter fra minst syv medlemsland. Klarer de det, er Kommisjonen pålagt å drøfte spørsmålet og offentliggjøre et svar i form av en meddelelse. Seks initiativ har foreløpig oppnådd en million underskrifter, mens fire andre initiativ er på vei til å klare det. Tre borgerinitiativ har direkte påvirket EU-lovforslag: «Right2Water» og «Ban Glyphosate» i 2021, mens et lovforslag knyttet til borgerinitiativet «End the cage age» vil bli lagt frem av Kommisjonen i 2023. I tillegg har initiativene, ifølge Kommisjonen, vært med på å påvirke politisk debatt, også på nasjonalt nivå.
Ordningen har vært omdiskutert, og Kommisjonen har tidligere blitt kritisert for et komplisert regelverk og manglende oppfølging av initiativene. 12. desember 2018 ble det oppnådd enighet mellom Kommisjonen, Rådet og Parlamentet om et forslag til revisjon av det europeiske borgerinitiativet. Formålet med revisjonen var blant annet å gjøre det lettere å etablere og registrere initiativ, og å forenkle prosessen for innsamling av underskrifter. De nye reglene trådte i kraft 1. januar 2020.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg