EU/EØS-nytt - 28. september 2022

Stortinget og EØS-avtalen | EØS-saker i Stortinget og partienes stemmegiving | EU varsler ny lovgivning om kritiske råmaterialer

Stortinget og EØS-avtalen

Den 16. oktober 2022 er det 30 år siden Stortinget godkjente EØS-avtalen. I den anledning har stortingsbiblioteket oppdatert faktaarket Stortinget og EØS-avtalen. I faktaarket presenteres kortfattet informasjon om antall EU-rettsakter som er tatt inn i EØS-avtalen i løpet av disse 30 årene og viktige milepæler i Stortingets behandling av EØS-saker. Faktaarket gir også svar på antall EØS-saker som Stortinget har behandlet i denne perioden, samt gir en oversikt over antall dissenser (ikke enstemmighet).

EØS-saker i Stortinget og partienes stemmegiving

Europautredningen fra 2012 presenterte en oversikt over alle EØS- og Schengen-sakene som Stortinget har vedtatt i perioden 1992-2011. Bakgrunnen var at en slik oversikt kan vise de konstitusjonelt viktigste folkerettslige forpliktelsene som Norge har påtatt seg siden EØS-avtalen ble vedtatt. I anledning av at det 16. oktober i år er 30 år siden Stortinget godkjente EØS-avtalen, har stortingsbiblioteket oppdatert denne oversikten med nye vedtak i Stortinget i perioden 2011/12 og fram til i dag. Det samme gjelder Europautredningens oversikt over de EØS- og Schengen-sakene hvor det har vært dissens, og hvilke partier som har stemt imot. Den oppdaterte oversikten viser en markant økning i antall saker hvor ett eller flere partier har stemt imot.

EU varsler ny lovgivning om kritiske råmaterialer

«Litium og sjeldne jordarter blir snart viktigere enn olje og gass», sa kommisjonspresident Ursula von der Leyen i sin State of the union-tale tidligere i høst, og varslet at Kommisjonen planlegger å legge frem en ny rettsakt om kritiske råmaterialer. Ifølge EU-kommissær Thierry Breton vil det kommende lovforslaget ha fire fokusområder. Blant annet bør Kommisjonen gis fullmakt til å utpeke strategiske prosjekter av europeisk interesse på grunnlag av forslag fra medlemslandene, for å lette utrullingen av målrettede råmaterialeprosjekter i EU. Kritiske råmaterialer var blant sektorene som var tidlig inne i Norges partnerskapsdiskusjoner med EU om en grønn, strategisk industriavtale (Green Alliance). En undertegnelse av avtalen kan finne sted under FNs klimatoppmøte i november. 

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Stortingets Europautvalg 21. september 2022 – som forberedelse til møtet har Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon utarbeidet bakgrunnsinformasjon. Den omhandler følgende saker: Europeisk samarbeid om håndtering av Russlands krig mot Ukraina, resultater fra WTOs 12. ministerkonferanse, status for forhandlinger om ny periode med EØS-midler og markedsadgang for fisk, skattesak i Oslo tingrett, og kommisjonspresidentens årstale.

Rapporter fra EU-delegasjonen:

En samtale med Finlands president, Sauli Niinistö, og statsminister Jonas Gahr Støre om den nordiske tilnærmingen til sikkerhetssituasjonen i Europa – arrangert av NUPI 10. oktober. Åpent for alle digitalt.

Demokratisk overskudd i Europa – hva med Norge? – artikkel i Nytt norsk tidsskrift 3/2022, av Erik Oddvar Eriksen: «Gjennom sin EU-tilknytning har Norge gått i integrasjonsfella. Landet har pådratt seg et betydelig demokratiproblem, som det er vanskelig å gjøre noe med innen eksisterende rammer. Det motsatte er tilfelle med EU».

EU-nyt fra Folketinget:

  • Europols ny mandat prøves ved EU-Domstolen – EUs datatilsyn (EDPS) frykter at den reviderte Europol-forordningen vil undergrave borgernes rettssikkerhet med hensyn til beskyttelsen av persondata og svekke uavhengigheten til EDPS.
  • Nye EU-regler skal dæmme op for seksuelt misbrug af børn på internettet – forslag fra Kommisjonen som bl.a. vil pålegge digitale plattformer i EU å oppspore, innberette, fjerne og blokkere adgangen til barnepornografisk innhold og verving av barn på deres tjenester. En rekke aktører advarer om at forslaget risikerer å svekke beskyttelsen av grunnleggende rettigheter i EU.
  • Kommissionen øger presset på Ungarn, men lægger op til løsning – Kommisjonen har lagt fram et forslag til Rådet om å suspendere samhørighetsstøtten til Ungarn for 7,5 milliarder euro på grunn av brudd på rettsstatsprinsippet og derav følgende risiko for forvaltningen av EUs budsjett.

Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste, EPRS:

En udda fågel? Om riksdagens EU-nämnd – podcast fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «Vilken roll spelar riksdagens EU-nämnd i svensk EU-politik?».

 EU's foranstaltninger til bekæmpelse af ulovligt fiskeri – rapport fra EUs revisjonsrett: «Kontrolsystemerne er på plads, men svækkes på grund af medlemsstaternes uensartede kontroller og sanktioner».

Extended powers for other supervisory authorities concerned in the case of cross-border data processing : Facebook Ireland – artikkel i Common Market Law Review 5/2022.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen). 

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg