Enighet om EU-deklarasjon om digitale prinsipper og rettigheter
EU-institusjonene har kommet til en foreløpig enighet om EU-deklarasjonen om digitale prinsipper og rettigheter, som skal sikre at EU-verdier respekteres i den digitale omstillingen. Den nye deklarasjonen skal fungere som et referansepunkt for virksomheter, myndigheter og andre beslutningstakere når de arbeider med eller utvikler ny teknologi, og være en påminnelse om innbyggernes rettigheter. EU ønsker med erklæringen å sette en global standard for beskyttelse av digitale rettigheter.
«Denne erklæring udstikker en europæisk vej frem for den digitale omstilling af vores samfund og økonomier. Det er afgørende at fremme og beskytte vores værdier i det digitale miljø, det være sig privatlivets fred, individuel kontrol over data, lige adgang til tjenester og uddannelse, retfærdige og rimelige arbejdsvilkår, engagement i det offentlige rum eller valgfrihed. Jeg håber også, at erklæringen vil skabe et internationalt benchmark og inspirere andre lande og organisationer til at følge vores eksempel», uttaler, Ivan Bartoš, visestatsminister for digitalisering og minister for regional utvikling i formannskapslandet Tsjekkia, i Rådets pressemelding.
Europakommisjonen, Europaparlamentet og medlemslandene i Rådet kom 14. november til enighet om EU-erklæringen om digitale prinsipper og rettigheter. Erklæringen er forankret i EU-retten (traktatene, EUs charter om grunnleggende rettigheter, rettspraksis fra EU-domstolen) og bygger på erfaringene fra EUs sosiale søyle. De sentrale rettighetene og prinsippene i erklæringen er fordelt over seks hovedtema:
- Mennesket i sentrum. Digitale teknologier skal beskytte borgernes rettigheter, støtte demokratiet og sikre at alle digitale aktører handler ansvarlig. EU skal aktivt fremme disse verdiene, også i internasjonale relasjoner.
- Solidaritet og inkludering. Teknologiske løsninger skal forene og ikke splitte mennesker, og respektere deres rettigheter. Alle skal ha tilgang til internett og til digitale ferdigheter, digitale offentlige tjenester og rimelige arbeidsvilkår.
- Valgfrihet. Alle skal kunne dra fordeler av et åpent og rettferdig digitalt miljø, være beskyttet mot ulovlig og skadelig innhold og stå sterkt ved interaksjon med algoritmer og systemer med kunstig intelligens.
- Deltakelse. Folk skal kunne delta i den demokratiske prosessen på alle nivåer og ha kontroll over sine egne data.
- Sikkerhet. Alle bør ha tilgang til digitale teknologier, produkter og tjenester som er trygge, sikre og personvernbeskyttet.
- Bærekraft. For å unngå betydelig skade på miljøet, og for å fremme en sirkulær økonomi, bør digital produkter og tjenester utformes, produseres, brukes, kastes og resirkuleres på en måte som minimerer deres negative miljømessige og sosiale påvirkning.
Kommisjonens forslag til erklæring ble lagt frem 26. januar 2022, og reflekterer visjonen for Europas digitale omstilling som ble presentert i mars 2021 med meddelelsen EUs digitale kompass: målene for 2030. I september 2021 ble de digitale målene konkretisert i et forslag til etablering av politikkprogrammet Veien mot det digitale tiåret. Programmet er merket EØS-relevant.
Erklæringen om digitale prinsipper og rettigheter skal nå formelt godkjennes av EU-institusjonene. Det tsjekkiske formannskapet har en forventning om at et endelig vedtak vil kunne finne sted i desember.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg