Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

EØS-rådet uten felles konklusjoner også denne gangen

EØS-rådets vårmøte fant sted denne uka. EU og de tre EØS EFTA-landene ble enige om å starte forhandlingene for en ny periode med EØS-midler 16. juni. Vanligvis publiseres det felles konklusjoner fra møtet, men for andre gang på rad ble det ikke vedtatt en felles rådskonklusjon. Forrige gang skyltes det at Ungarn blokkerte EUs vedtak av konklusjonene på grunn av konflikten som har vært om EØS-midlene. I tillegg til det faste punktet om utviklingen av EØS-avtalen, var det på møtet en politisk debatt om reduksjon av strategiske avhengigheter innen råvarer og energi. I forkant av møtet publiseres det en framdriftsrapport om status for EØS-samarbeidet, samt et referat fra det forrige møtet.

EØS-rådet er det øverste politiske organet i EØS-samarbeidet, og møtes to ganger i året. Møtet 23. mai ble ledet av den tsjekkiske utenriksministeren (Tsjekkia overtar formannskapet i EU 1. juli). I tillegg deltok utenriksministrene fra Norge, Island og Liechtenstein, Europakommisjonens visepresident Maroš Šefčovič og representanter fra EUs utenrikstjeneste (EEAS).

Ifølge utenriksdepartementets pressemelding ble det enighet om å starte forhandlingene med EU om EØS-midlene 16. juni. Parallelt skal det forhandles om bedret markedsadgang for fisk og marine produkter fra Norge. «Vi er klare til å starte forhandlingene om EØS-midler. Vi vil være svært tydelige i våre krav innenfor demokrati og rettsstatsprinsipper i mottakerlandene», uttalte utenriksminister Anniken Huitfeldt.

På EØS-rådsmøtet gjøres ingen formelle vedtak, men det pleier å bli vedtatt en felles erklæring. Den gir informasjon om hvordan samarbeidet fungerer, og status på områder som EU-programmer, EØS-midlene og handel med landbruksvarer. Det ble ikke vedtatt felles konklusjoner på møtet denne uka. Det skjedde heller ikke på EØS-rådsmøtet i november 2021. På møtet i Europautvalget 29. november 2021 sa utenriksminister Anniken Huitfeldt at: «EU ble ikke enig om disse konklusjonene av én grunn, og det var fordi Ungarn blokkerte. Vår forståelse er at det skyldes den konflikten som har vært om EØS-midlene. EU hadde forsøkt å finne en løsning, men det var altså ikke mulig. EU-sida beklaget dette». Beklagelsen kommer også fram i referatet fra møtet i EØS-rådet i november, som ble offentliggjort 16. mai, i forkant av denne ukas møte.

Siden det ikke var mulig med en felles konklusjon, la EØS EFTA-landene, Norge, Island og Liechtenstein, fram en ensidig uttalelse fra møtet. Her vises det til at det i møtet var enighet om at EØS-samarbeidet fungerer meget godt. Det understrekes at EØS EFTA-landene er likeverdige partnere i det indre marked, og at et sterkt indre marked er viktig: «Internal Market should be further strengthened, rules should be applied, and new barriers should be prevented», står det i erklæringen. Økt kunnskap om EØS-avtalen er viktig for alle parter. Erklæringen omtaler også krigen i Ukraina, samarbeidet under pandemien, helseberedskap, klimasamarbeid, EUs digitale agenda og deltakelse i EU-programmer.

I forkant av møtet ble det som alltid lagt fram en framdriftsrapport om status for EØS-samarbeidet: Progress report of the EEA Joint Committee. Rapporten informerer blant annet om det såkalte etterslepet (antall rettsaker som ikke er tatt inn i EØS-avtalen, men som allerede er trådt i kraft i EU). Etterslepet har økt svakt det siste halvåret, fra 594 til 614 rettsakter. 237 av disse rettsaktene er fortsatt tidlig i prosessen, hvor ikrafttredelsesdatoen i EU har passert for mindre enn seks måneder siden. Framdriftsrapporten omtaler også rettsaktene som er tatt inn i EØS-avtalen, men hvor man foreløpig ikke har innhentet nødvendig samtykke innen fristen på seks måneder fra de nasjonale parlamentene i Norge, Island og Liechtenstein. I alt havner 31 rettsakter i denne kategorien. 

Siden EØS-rådsmøtet i november i fjor er det tatt inn 401 nye rettsakter i EØS-avtalen, av disse framheves flere rettsakter på finansområdet: kapitalkravdirektivet (CRD V), forordning om verdipapirfinansieringstransaksjoner (SFTR) og OMF-direktivet om obligasjoner med fortrinnsrett. I tillegg trekkes blant annet disse rettsaktene fram: forordningen om legemidler til dyr, tobakksdirektivet, økologiforordningen, utprøvingsforordningen (samarbeid om sikkerhetsvurdering av kliniske utprøvinger) og bygningsenergidirektivet (fra 2010).

Framdriftsrapporten inneholder også en liste over viktige utestående rettsakter, som man ønsker en rask løsning på:

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 25.05.2022 11:30
: