Obligatorisk opprinnelsesmerking – status i EU
Obligatorisk merking av hvor maten kommer fra er på dagsorden i EU. EUs landbruksministre skal diskutere dette i midten av oktober, knyttet til Kommisjonens nye jord til bord-strategi. Forrige uke uttalte EU-domstolen seg om Frankrikes regler om obligatorisk merking av melk og melkeprodukter. Domstolen mener EUs lovgivning ikke utelukker nasjonale tiltak som pålegger obligatorisk merking av opprinnelsesland eller opphavssted, men det forutsetter at det blant annet er en objektiv og bevist sammenheng mellom matens opprinnelse og visse kvaliteter av maten.
Uttalelsen fra EU-domstolen (C-485/18) gjelder tolkning av om de franske reglene om obligatorisk merking av melk og melkeprodukter er i tråd med EUs matinformasjonsforordning. Domstolen viser til at, bortsett fra visse typer kjøtt, så sier forordningen at opprinnelsesland eller opphavssted skal angis dersom utelatelse av denne opplysningen vil kunne villede forbrukeren. Dette hindrer likevel ikke medlemslandene fra å vedta ytterligere obligatoriske krav til merking av opprinnelse eller opphav, så lenge tiltakene oppfyller vilkårene i forordningen:
- Kravene må begrunnes ut fra ett eller flere kriterier: blant annet folkehelse, forbrukervern, forebygging av svindel, beskyttelse av industriell og kommersiell eiendomsrett, eller forebygging av urettferdig konkurranse.
- Det må være en påvist sammenheng mellom visse kvaliteter ved matvarene og deres opprinnelse. Domstolen understreker at dette kun gjelder egenskapene som er knyttet til opprinnelsen til en gitt matvare, og kan ikke knyttes til for eksempel holdbarheten til melk på grunn av transport.
- Det må være påvist at et flertall av forbrukerne tillegger informasjonen betydelig verdi. Domstolen understreker at dette ikke kan baseres på subjektive oppfatninger hos forbrukerne om en kobling mellom kvalitet og opprinnelse.
Medlemsland som ønsker å innføre ytterligere nasjonale bestemmelser om opprinnelsesmerking må melde dette til Europakommisjonen. I den svenske regjeringens samarbeidsavtale, det såkalte januariavtalet, var det enighet om at det skal innføres opprinnelsesmerking av kjøtt og fisk på restauranter og storkjøkken. Livsmedelsverket fikk i juli 2019 i oppdrag å utarbeide underlagsdokumenter for meldingen til EU om nye nasjonale bestemmelser. I et skriftlig svar til Riksdagen 16. september i år skriver regjeringen at arbeidet er forsinket og at Livsmedelsverket har fått utsatt frist til 30. juni 2021.
Europakommisjonen la før sommeren fram jord til bord-strategien (Farm to fork). Den skal sette rammen for arbeidet med en grønn omstilling av EUs matvaresystem. Her varsler Kommisjonen at de vil «overveie» å foreslå at det skal bli obligatorisk å oppgi opprinnelsesland for visse produkter. Det er ventet at en konsekvensanalyse vil bli lagt ut på høring i høst. Et eventuelt forslag skal etter planen først legges fram i fjerde kvartal 2022.
På rådsmøtet mellom EUs landbruksministre 19. til 20. oktober er det lagt opp til at det skal vedtas felles konklusjoner om strategien. Den danske regjeringen er kritisk til forslaget. Det kommer fram i notatet til Folketingets Europaudvalg i forkant av kommende rådsmøte (side 87). Regjeringen argumenterer for at man bør avvente erfaringene fra de nye reglene om opprinnelsesmerking av hovedingrediensen i en matvare, som trådte i kraft 1. april i år. I tillegg legges det vekt på at nåværende merkeregler overholdes, herunder at det ikke innføres barrierer på det indre marked ved innføring av nasjonale regler. Jord til bord-strategien har vært på høring i Danmark, og ifølge notatet er Landbrug & Fødevarer, DI Fødevarer og De Samvirkende Købmænd (DSK) alle kritiske til å utvide muligheten for obligatorisk opprinnelsesmerking.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg