Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Hvor godt forankres svensk EU-politikk?

Ifølge en ny rapport blir den svenske regjeringen stadig dårligere til å rådføre seg med organisasjoner, statlige myndigheter og andre interessenter om viktige EU-forslag. EU-forsker Maria Strömvik fra Lunds universitet har gjennomgått informasjon sendt fra regjeringen til Sveriges riksdag siden 2001, for å undersøke hvor ofte interessenter bes komme med synspunkter på nye EU-forslag. Nær to-tredjedeler av EU-forslagene blir ikke gjenstand for noen form for høringsprosess.

«Resultatet av denna bristande förankring blir ett demokratiskt underskott i den svenska EU-politiken som negativt påverkar regeringen, riksdagen, intresseorganisationer och medborgare», skriver Strömvik i rapporten Hur väl förankras Sveriges EU-politik?.

Den svenske EU-forskeren har undersøkt hvordan departementene selv har rapportert om sin informasjonsinnhenting, ved å gjennomgå 2 200 «faktapromemorior om EU-förslag» (Fakta-PM) tilbake til 2001. Fakta-PM er informasjon om EU-initiativ som regjeringen løpende oversender til Riksdagen, og skal blant annet inneholde synspunkter som har kommet inn til departementene gjennom tidlige konsultasjoner. Ifølge regjeringens interne retningslinjer skal ansvarlig departement skrive en Fakta-PM om viktigere rettsakter og andre initiativ på EU-nivå.

Resultatet av Strömviks undersøkelse viser at informasjonen er begrenset, og at departementene ofte ikke henter inn synspunkter i det hele tatt. Trenden er også nedadgående, de siste årene har regjeringen kun innhentet synspunkter fra ikke-statlige interessenter i fire prosent av EU-sakene.Strömsvik viser til atRiksdagens konstitutionsutskott tidligere har bedt om at de samme kravene til høring skal benyttes som ved svenske lovforslag. Hun anbefaler at det innføres et formelt juridisk krav til regjeringen om å innhente synspunkter fra interessenter i forbindelse med formulering av den svenske EU-politikken, og at det etableres en portal på regeringen.se som muliggjør tidlig deltagelse i beslutninger som skal fattes på EU-nivå.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 03.03.2021 14:37
: