EU-regler om kjøre- og hviletid for sjåfører i veitransportsektoren har vært gjeldende i EU siden 20. august. Regelverket er en del av de sosiale bestemmelsene i den såkalte mobilitetspakke 1. Vesteuropeiske land mener vedtaket er viktig for å stanse sosial dumping. Det har blitt stilt spørsmål om hvordan reglene skal forstås, og denne uken publiserte Europakommisjonen en veiledning. Formålet er å sikre at man har en felles forståelse og konsekvent gjennomføring av de nye reglene. Kommisjonen understreker at det er EU-domstolen som har kompetanse til endelig å tolke regelverket. Flere av punktene i veiledningen gjelder de delene av regelverket som østeuropeiske land har tatt inn for EU-domstolen for å få kjent ugyldig.
Mens helsepolitikk primært er et nasjonalt anliggende, er legemidler en del av det indre marked. I den nye legemiddelstrategien varsler Europakommisjonen at EUs grunnleggende regelverk på området skal revideres, og en lovpakke legges fram i 2022. Ut over dette er strategien lite konkret, men presenterer mål og prioriteringer, blant annet: å gi pasienter adgang til legemidler til en overkommelig pris, se på muligheter for samarbeid mellom nasjonale myndigheter om politikk for prissetting, betaling og offentlig innkjøp, og å sikre at EU-landene har tilgang til kritiske legemidler og nødvendige råvarer.
Europakommisjonen ønsker å styrke rammeverket for immaterielle rettigheter og gjøre EU til en standardsetter på globalt nivå. IP-handlingsplanen er spesielt rettet mot små- og mellomstore bedrifter, hvor det i dag er en lav andel som søker beskyttelse av patenter og bedriftskunnskap. Kommisjonen foreslår blant annet å modernisere EUs designbeskyttelse, og vurderer å etablere en ordning for å beskytte geografiske indikatorer for ikke-landbruksprodukter på EU-nivå. Kommisjonen ønsker å innføre en ny finansiell støtteordning spesielt rettet mot koronarammede bedrifter, og å gjøre det enklere å dele immaterielle rettigheter i krisetider.
Europakommisjonen har foretatt sin første gjennomgang av regelverket mot geografisk blokkering ved e-handel, og mener det er for tidlig å utvide virkeområdet til å omfatte opphavsrettbeskyttet innhold, som filmer, e-bøker, online spill og musikk. En ny vurdering skal tas i 2022. Kommisjonen varsler dialog med bransjen om en mulig utvidelse av regelverket til å inkludere AV-innhold, som en del av tiltakene i handlingsplanen for media og audiovisuelle tjenester som legges frem i dag.
Europakommisjonen lanserte tidligere i høst en ny kjemikaliestrategi og for tiden er et veikart mot null forurensning på høring. Både Sverige og Norge har vært aktive for å påvirke utviklingen av EUs kjemikaliepolitikk. Nylig publiserte Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) rapporten «Sverige, EU-medlemskapet och kontrollen av farliga kemikalier». I rapporten slås det fast at Sverige har lyktes med påvirkningsarbeidet, og at det kan inspirere arbeidet på andre politikkområder. Strategisk tilnærming og gode allianser, tidlig og bred forankring, politisk vilje og at man er faglig forberedt til å utnytte «mulighetsvinduer», er blant suksesskriteriene.