Reform av Folketingets kontroll av EU-politikken
I oktober 2022 er det 50 år siden Danmark ble medlem av EU. Hvordan skulle den parlamentariske kontrollen sett ut dersom Danmark ble medlem i morgen? Folketingets Europaudvalg har satt ned et utvalg som skal vurdere en reform av Folketingets EU-arbeid. Utvalget består av en blanding av tidligere profilerte parlamentarikere og ministre, i tillegg til eksterne medlemmer. Har Folketinget god nok mulighet til å påvirke dagsorden, når og hvordan skal Folketinget informeres, og skal fagkomiteene involveres i større grad, er spørsmål som blir stilt.
Hvordan skulle den parlamentariske kontrollen med EU-politikken sett ut dersom Danmark ble medlem av EU i morgen? Det er oppdraget til EU-reformgruppen som Folketingets Europaudvalg nylig oppnevnte. Utvalget består av følgende personer:
- Claus Larsen-Jensen (leder) – tidligere leder i Europaudvalget
- Helle Krunke – jusprofessor ved Københavns universitet
- Claus Grube – tidligere departementssjef i Utenriksdepartementet
- Holger K. Nielsen – tidligere medlem av Folketinget (SF) og utenriksminister
- Connie Hedegaard – tidligere EU-kommissær, medlem av Folketinget (KF) og minister
- Jens-Peter Bonde – tidligere medlem av Europaparlamentet
- Sinne Backs Conan – europapolitisk direktør for Finans Danmark
«Det er tankevækkende, at vi gør tingene som i 1973. EU fylder mere og mere, og derfor er det tosset, at vi ikke har fået det bedre integreret i det almindelige politiske arbejde på Christiansborg», sier dagens leder av Europaudvalget, Eva Kjer Hansen, til Altinget.dk. Hun mener det også er problematisk at Folketinget kommer svært sent inn i prosessen. Arbeidsgrupper i EU har jobbet med saker i flere år før «vi overhodet hører om at et forslag er på vei», sier Kjer Hansen. En annen utfordring er at medlemmene av Europaudvalget behandler store spørsmål fra vidt forskjellig politiske områder. Uten fagkomiteenes ekspertise er det vanskelig å sette seg inn i alle områdene.
Europaudvalget møtes i dag en gang i uken. Da kommer ministrene som skal delta på EUs rådsmøter den kommende uken for å presentere Danmarks forhandlingsopplegg i de sakene som står på dagsorden i rådsmøtene. Europaudvalget skal godkjenne opplegget og dermed gi mandat til den danske forhandlingsposisjonen. I tillegg skal regjeringen orientere Europaudvalget om saker av «vesentlig betydning» for Danmark. Fagkomiteene kan i dag også tas med på «samråd» med ministeren om EU-saker før møter i Rådet. De bidrar også i arbeidet med å overvåke om Kommisjonens forslag til nye EU-regler overholder nærhetsprinsippet.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg