EU/EØS-nytt - 27. mars 2020

EUs Covid-19-tiltak | Eit samrøystes Europaparlamentet støttar koronatiltak | EU planlegger for «exit and recovery»

EUs Covid-19-tiltak

EU har gjennomført en rekke tiltak som skal hjelpe medlemslandene med å håndtere Covid-19-utbruddet. Tiltakene skal, ifølge Europakommisjonen, hindre at landene treffer ukoordinerte eller motstridende tiltak, som i siste omgang undergraver den felles innsatsen for å bekjempe utbruddet. Det er nødvendig med koordinering og retningslinjer på helseområdet, mener Kommisjonen, men også innenfor områden transport, grensekontroll, det indre marked og handel. I tillegg er det behov for økonomiske tiltak, støtte til forskning og tilpasning av statsstøtte- og konkurranseregler.

Eit samrøystes Europaparlamentet støttar koronatiltak

Europaparlamentet møttes til et ekstraordinært plenumsmøte 26. mars i Brussel. Hovudsak var drøfting av europeiske tiltak mot det nye koronaviruset. Parlamentet gjorde også samrøystes vedtak av tiltak som skal avhjelpe krisen.

EU planlegger for «exit and recovery»

På gårsdagens møte mellom EU-landenes statsledere ble det diskutert hvordan EU skal komme tilbake til hverdagslivet etter krisen. EU-landene har innført ulike tiltak for å begrense smittespredningen, men tanken er at man i fellesskap skal lette på restriksjonene når det blir aktuelt. Det skal også legges en plan for å få fart på økonomien og for å styrke krisehåndteringssystemet i EU.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Tax in the time of COVID-19 – fra OECD Forum on Tax Administration.

EU og COVID-19: EU’s kompetencer på sundhedsområdet og konkrete tiltag for at koordinere bekæmpelse af coronavirus – EU-note fra Folketingets EU-oplysning.

Europas ekonomi i fritt fall : vad kan EU:s länder göra? – notat fra Svenska institutet för europapolitiska studier, skrevet av Harry Flam, leder av Finanspolitiska Rådet.

The Coronavirus Pandemic Should End Europe’s Comfort Zone – av Judy Dempsey, Carnegie Europe, om EUs respons til koronakrisen og tidligere kriser.

The COVID-19 pandemic : The EU must think and act globally – av Ian Bond, Centre for European Reform (CER).

Nye EU-initiativ på høringer – Europakommisjonen har den siste uken lagt ut flere initiativ til offentlig høring. Dette er tidlige høringer, såkalte veikart, med korte høringsfrister. Det er blant annet veikart om:

-          Industrial emissions – direktiv

-          EU fish farms (aquaculture) – retningslinjer

-          Sustainable aviation fuels – forordning

-          Galileo satellite system – use for critical infrastructure (telecoms, energy, finance) 

-          Sustainable finance – EU classification system for green investments – delegert rettsakt

Democracy report 2020 – fra V-Dem institute, Göteborgs Universitet. Ungarn klassifiseres ikke lenger som et demokrati.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg