Parlamentarisk EU-kontroll: Folketinget kritiserer regjeringen
Folketingets arbeid med å føre kontroll med EU-politikken og påvirke regjeringens posisjon i forhandlingene i EU om viktige saker har blitt vesentlig forverret siden koronautbruddet. Det kommer fram i et brev fra Folketingets presidentskap til statsminister Mette Fredriksen. Det understrekes at det er avgjørende for et fortsatt tillitsfullt samarbeid om EU-politikken at regjeringen ivaretar Europaudvalgets informasjonsbehov og muligheter for reell innflytelse.
Brevet til statsministeren ble sendt 13. mai. Det viser til et møte i Folketingets komite for forretningsorden, hvor samarbeidet mellom Europaudvalget og regjeringen den siste tiden ble diskutert. Det var bred oppbakking i komiteen om at «det ikke er ønskværdigt, at Europaudvalget under den aktuelle situation skal opleve sine muligheder for effektiv parlamentarisk kontrol og indflydelse på den førte EU-politik forringet i væsentlig grad. Det gælder ikke mindst i lyset af de meget store samfundsinteresser, der aktuelt behandles politisk i EU-systemet», står det i brevet.
Bakgrunnen for brevet er et notat fra Europaudvalget om utfordringer under koronakrisen. I notatet vises det til eksempler på saker hvor regjeringen ikke har konsultert Europaudvalget ut fra gjeldende praksis. Regjeringen er pålagt å legge fram alle saker som skal til behandling i rådsmøtene i EU. For de sakene som er av større politisk betydning skal regjeringen få godkjent et forhandlingsmandat. I denne forbindelsen holdes det møter i Europaudvalget med relevante ministre, og såkalte samlenotater med omfattende informasjon om hver enkelt sak oversendes i god tid før møtene i Rådet.
I brevet understrekes det at Folketinget har forståelse for at det må skje tilpasninger i framgangsmåten for hvordan Europaudvalget blir involvert, sett i lys av endrede møteformer (videomøter) både i EU-institusjonene og i Folketinget. Samtidig er det avgjørende for et fortsatt tillitsfullt samarbeid om EU-politikken at regjeringen ivaretar Europaudvalgets informasjonsbehov og muligheter for reell innflytelse, og at det «under alle omstændigheder tillægges større vægt, hvor politisk væsentlig en drøftelse eller beslutning på et rådsmøde m.v. er, end hvilken ramme mødet måtte finde sted under».
Komiteen for forretningsorden varsler regjeringen om at den, når situasjonen blir mer normalisert, vil gjøre en ny samlet vurdering av hvordan samarbeidet om EU-politikken fungerer, blant annet arbeidsformene i Europaudvalget.
Kontaktinfo
Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg