Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Nyhetsbrevet inneholder denne gangen korte omtaler av utvalgte EU/EØS-saker fra i sommer. Utvalget er gjort ut fra hva vi mener er relevant for arbeidet i Stortinget. EU/EØS-nytt er tilbake med ukentlige oppdateringer når det nærmer seg åpningen av stortingssesjonen.

 

Aktuelle EU/EØS-saker 

Deltakelse i EUs finanstilsyn
Det ble arrangert møte mellom EU-kommissær Michel Barnier og finansminister Siv Jensen 21. juli i Oslo. «Dagens møte har gjort meg til optimist», uttalte finansministeren til NTB i etterkant. Ifølge Dagens Næringsliv har EUs finanstilsyn sendt et brev til det norske finanstilsynet med krav om en klar løsning før utgangen av 2014.
NTB  |  Dagens Næringsliv  |  Brevet til Finanstilsynet er unntatt offentlighet 

EUs strategi for energisikkerhet og Norge
I det siste nummeret av EUs nyhetsbrev Energy in Europe er EU-ambassadør Atle Leikvoll gjesteskribent. Han skriver at Norge er fornøyd med at det legges vekt på utvikling av infrastruktur og at Norge støtter arbeidet med å gjøre det europeiske energimarkedet så effektivt som mulig. I en artikkel i Stavanger Aftenblad knytter Vidar Helgesen energisikkerhetsdiskusjonen i EU til diskusjonen om en energiunion, og sier at en felles europeisk politikk på energifeltet kan komme i konflikt med Norges kommersielle tilnærming.
Atle Leikvolls innlegg  |  Stavanger Aftenblad

Ideelle organisasjoner og EUs anskaffelsesdirektiv
Professor Fredrik Sejersteds rapport til Nærings- og fiskeridepartementet konkluderer med at unntaket for ideelle organisasjoner til å foreta kjøp av helse- og sosialtjenester ikke kan videreføres etter innføringen av EU-direktivet. Rapporten peker imidlertid på at det finnes andre måter å gjøre dette på, for eksempel gjennom tildeling av offentlig støtte.
Sejersted-rapporten  | Pressemelding (NFD) 

Kabotasje – sak mot Danmark, norske tiltak varsles
Europakommisjonen har sendt et åpningsbrev til Danmark for brudd på EUs regler om kabotasje. Det pekes på at de danske bøtene for overtredelse er for høye og at det ikke er hjemmel i EU-lovgivning for de kravene som stilles til dokumentasjon. Samferdselsdepartementet varslet i juli at de setter i verk en rekke nye tiltak for å bekjempe ulovlig kabotasje i Norge. Samferdselsnytt omtaler Kommisjonens arbeid.
Danmarks radio  |  Pressemelding fra SD  |  Samferdselesnytt 4/2014

Datalagringsdirektivet – spørsmål i EP, høring i Riksdagen
Europakommisjonen svarte 17. juli på et skriftlig spørsmål om DLD og nasjonal lovgivning: «Member States' national legislation is not directly concerned by the judgment of the Court of Justice […] Each Member State has to carefully assess whether there is a need to change its national legislation». Justiskomiteen i Riksdagen arrangerte 24. juni en åpen høring om følgene av EU-dommen.
Spørsmål og svar i EP  |  Høring i Riksdagen

Den økonomiske utviklingen i euro-sonen
Den europeiske sentralbanken satte ned innskuddsrenta til minus 0,10 prosent og styringsrenta til 0,15 prosent i juni, og beholder dette nivået også i august. Sentralbanksjef Mario Draghi sa under pressekonferansen 7. august at utviklingen i eurosonen vil bedre seg, til tross for liten eller ingen vekst i EU-landene og krisene i Midtøsten og Russland. Veksten i eurosonen er mindre enn forutsatt. Både Tyskland, Frankrike og Italia sliter, mens Nederland, Østerrike og Finland har en svak vekst. Spania er landet med størst vekst, med 0,6 prosent i andre kvartal.
Renteutviklingen 1999-2014  |  Pressemelding fra ECB  |   Financial Times  |  NTB

TTIP - forhandlinger mellom EU og USA (handel/investering)
Den europeiske ombudsmannen Emily O’Reilly ønsker mer åpenhet om TTIP-dokumentene og har startet en granskning. Ombudsmannen sendte 31. juli et brev til Det europeiske råd og Europakommisjonen. I august ble innholdet i EUs nye handelsavtale med Canada kjent. Den viser seg å inneholde den omstridte investor-stat tvisteløsningsmekanismen ISDS.  Norske sjømatorganisasjoner har etablert Sjømatalliansen. Hovedmålet er å sikre full markedsadgang i norsk sjømats markeder verden over. Se også paneldebatten under Arendalsuka.
Brev fra EU-ombudsmannen  |  EurActiv   |  Sjømatalliansen  |  Arendalsuka

 

Nye forslag, innspill og høringer fra Europakommisjonen 

Energieffektivitet og -sparing fram mot 2030 
Europakommisjonen foreslår i en meddelelse at EU-landene skal øke energieffektiviteten med 30 prosent fram til 2030. Det foreslås ikke at målet skal være bindende. Det er stor uenighet blant medlemslandene.
Europalov  |  EurActiv

Pasientsikkerhet i EU
Europakommisjonen har lagt fram en «pakke» som viser hvordan EU og EU-landene håndterer utfordringene knyttet til pasientsikkerhet, hvilke framskritt som er gjort siden 2012 og hva som må gjøres for å nå målene i Rådets henstilling om pasientsikkerhet fra 2009.
Pressemelding  |  Pasientsikkerheten i EU i 2014

Veikart for europeisk forsvarsindustri
Europakommisjonen har presentert tiltak for å styrke det indre markedet for forsvar, gjøre forsvarsindustrien mer konkurransedyktig og fremme synergier mellom sivil og militær forskning. Veikartet er en oppfølging av Kommisjonens meddelelse fra 2013 om en mer konkurransedyktig og effektiv europeisk forsvars- og sikkerhetssektor.
Pressemelding   |  EUbusiness

Nye mål i avfallspolitikken
Europakommisjonen har lagt fram en omfattende «pakke» med mål om å gjøre EU til en mer «sirkulær økonomi». Pakken inneholder en rekke lovforslag knyttet til en ny bindende avfallspolitikk. I tillegg ble det lagt fram fire meddelelser: rammeverk for en «sirkulær økonomi», bærekraftige bygg, grønne jobber og en grønn handlingsplan for SMB-er.
Omtale på stortinget.no  |  EU-delegasjonens omtale

EU-anbefalinger om pengespill på internett
Europakommisjonen anbefaler en rekke prinsipper som medlemslandene oppfordres til å innføre i nasjonal lovgivning. Målet er å høyne beskyttelsesnivået for forbrukere, spesielt barn, og å begrense økonomiske skadevirkninger som følge av spillavhengighet. Henstillingen ledsages av en konsekvensanalyse og en adferdsundersøkelse om online-spill, samt tiltak for å beskytte forbrukerne.
Europalov.no

Forslag til nytt direktiv om trafikkbøter er EØS-relevant
Det opprinnelige direktivet om utveksling av informasjon om trafikkforseelser var ikke EØS-relevant. Etter at EU-domstolen slo fast at direktivet hadde feil rettslig grunnlag (politi- i stedet for transportpolitisk samarbeid), la Kommisjonen i juli fram forslag til et nytt direktiv. Formålet med direktivet er å gjøre det enklere å bøtelegge sjåfører for lovovertredelser i andre EU-land.
Europalov.no

Maritim overvåking – videreutvikling av CISE
CISE, den felles rammen for informasjonsutveksling på det maritime området, tas ett steg videre i meddelelsen som Kommisjonen la fram 8. juli. Målet er å få på plass en mer effektiv og kostnadsbesparende overvåking av europeiske hav, ved å samle overvåkingsdata fra sivile og militære myndigheter. Det foreslås retningslinjer og tiltak både nasjonalt og på EU-nivå.
Pressemelding

«Big Data» - mot en datadrevet økonomi
I en meddelelse oppfordrer Europakommisjonen medlemslandene til å utnytte mulighetene i «Big Data» (enorme datamengder). Det foreslås en rekke tiltak, blant annet knyttet til finansiering, forskning og regler om «dataeierskap». Se også en oversikt over eksempler på områder hvor «Big Data» kan være nyttig.
Pressemelding  |  Eksempler  |  EU-delegasjonens omtale av «Big Data»

Kommersiell tilgang til jordobservasjonsdata
Europakommisjonen har lagt fram et forslag til direktiv hvor det legges til rette for å spre høyoppløselige jordobservasjonsdata i Europa. Målet er å sikre innovasjon og stimulere til utvikling av nye tjenester og produkter. Kommisjonen foreslår også felles standarder for innsyn, forutsigbarhet, rettssikkerhet og likebehandling.
Omtale på stortinget.no  |  Europalov.no

Enslige mindreårige asylsøkere - klarere EU-regler
Som et svar på en avgjørelse i EU-domstolen foreslår Europakommisjonen å endre Dublinforordningen slik at det blir klart hvilket medlemsland som har ansvar for å behandle asylsøknader fra enslige mindreårige asylsøkere. Det foreslås søknaden skal behandles i det landet hvor de søker beskyttelse og befinner seg.
Pressemelding

Høring om ny strategi for EUs indre sikkerhet
Europakommisjoen ber om innspill til hvilke utfordringer som kan kreve EU-tiltak de neste fem årene. Strategien skal revideres innen midten av 2015. Spørsmålene gjelder internasjonal kriminalitet, radikalisering og terrorisme, cyberkriminalitet og samfunnsikkerhet/kriseberedskap. Videre stilles det spørsmål om grensekontroll, forskning, EU-borgeres rettigheter og EUs utenrikspolitikk. Frist: 3. oktober.
Høring

Høring om droner
Europakommisjonen har igangsatt en høring om behovet for et eventuelt europeisk regelverk for salg og bruk av droner for sivile formål. Målet er å få på plass strenge standarder på EU-nivå og å fremme mulighetene for europeisk industri til å bli ledende på verdensmarkedet. Høringsfrist: 24. oktober.
Høring  |  Europalov.no

Hvitbok om foretakssammenslutninger (fusjonskontroll)
Europakommisjonens hvitbok, som er lagt ut til åpen høring, inneholder forslag til endringer av dagens fusjonsforordning, slik at kontrollen med foretakssammenslutninger blir mer effektiv. Frist: 3. oktober.
Høring  |  Europalov.no 

Grønnbok om beskyttelse av geografiske betegnelser for ikke-landbruksprodukter
Europakommisjonens grønnbok, som er lagt ut til åpen høring, handler om muligheten for å utvide beskyttelsen av geografiske betegnelser på EU-nivå til også å omfatte ikke-landbruksprodukter. Eksempler på slike produkter er for eksempel keramikk, marmor, kniver, sko og musikkinstrumenter. Frist: 28. oktober.
Høring  |  Europalov.no

 

ESA, EFTA-domstolen og EU-domstolen 

Studiestøtte – ESA med siste advarsel
ESA sendte 2. juli en grunngitt uttalelse (siste advarsel) til Norge med krav om å endre vilkårene om botid i Norge og norskkunnskaper for å få studiestøtte. I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet (KD) 6. juli vises det til at det vil bli foreslått endringer i høstens forslag til statsbudsjett. Pressemeldingen omtaler også regjeringens syn på ESAs krav om at norsk utdanningsstøtte til utenlandsstudier må endres.
ESAs grunngitte uttalelse  |  Pressemelding fra KD

Vanndirektivet og kraftproduksjon – KMD svarer ESA
Klima- og miljødepartementet (KLD) svarte 4. juli på brev fra ESA om nye føringer som regjeringen tidligere i år ga til kommunene om utforming av vannforvaltningsplaner i vassdrag med kraftproduksjon. I svaret fastholder regjeringen sitt synspunkt i tidligere svar på ESAs brev. Nasjonale føringer, bruken av prioriteringsrapporten for revisjoner og unntaksbestemmelsene for miljømål er sentrale tema i svaret fra KLD.
KMDs svarbrev  |  Om ESA-saken

Alkoholimport - åpningsbrev fra ESA
ESA har åpnet traktatbruddsak mot Norge, og sendte 18. juni et åpningsbrev til Finansdepartementet med kritikk av de norske reglene om at selger og distributør ved privat alkoholimport skal være adskilt. ESA understreker at de ikke utfordrer Vinmonopolet, og at en oppheving av skillet mellom selger og distributør ikke vil bringe useriøse aktører inn på markedet og skade offentlig helse. Finansdepartementet må svare innen to måneder.
Omtale i ABC.nyheter  |  ESAs åpningsbrev er unntatt offentlighet

SAS-garantier var ikke statsstøtte
ESA og Europakommisjonen har konkludert med at det ikke var ulovlig statsstøtte da Norge, Sverige og Danmark ga SAS en kassakreditt i kriseåret 2012. Kassakreditten ble aldri benyttet, og SAS sa opp ordningen i mars 2014.
ESAs pressemelding

ESAs resultattavle – gjennomføring av direktiver
Norges gjennomføringsunderskudd er på 1,9 prosent, det nest høyeste blant alle de 31 EØS-landene og en liten økning fra 1,8 prosent i februar. Det utgjør 21 direktiver som er innlemmet i EØS-avtalen, men som ikke er innført i nasjonalt lovverk innen fristen. I pressemeldingen viser ESA til at de for tiden forfølger 177 saker der EFTA-landene ikke har gjennomført direktiver og forordninger i tide, og at de også har besluttet å sende et høyt antall saker til EFTA-domstolen.
ESAs pressemelding  |  EU-delegasjonens omtale

Unionsborgerskap og EØS-avtalen – uttalelse i EFTA-domstolen
EFTA-domstolen har avgitt en rådgivende uttalelse i saken om hvorvidt en islandsk pensjonist som tidligere var bosatt i Danmark med sin kone, kunne pårope seg rettigheter etter EØS-avtalen og unionsborgerdirektivet overfor sin hjemstat Island i forbindelse med en islandsk skattesak. Norge holdt muntlig innlegg i denne saken, og argumenterte med at begrepet «unionsborgerskap» ikke er en del av EØS-avtalen. EFTA-domstolen uttalte 27. juni at innlemmelsen av unionsborgerdirektivet ikke kan innføre rettigheter i EØS-avtalen basert på begrepet «unionsborgerskap». På den annen side kan enkeltpersoner ikke fratas rettigheter som de allerede har ervervet etter EØS-avtalen før innføringen av unionsborgerskapet i EU, og som er videreført.
Pressemelding  |  Om saken i Europautvalget 7. mai

Ålandssaken – EU-dom om støtteordninger for fornybar energi
EU-domstolen har gitt den svenske Energimyndigheten medhold i å ikke gi finske Ålands Vindkraft adgang til elsertifikatmarkedet. Domstolen mener at elsertifikatordningen hindrer fri flyt av varer, men at det rettferdiggjøres av miljø- og klimahensyn. Medlemslandene er dermed ikke pålagt å støtte fornybarproduksjon i andre EU-land.
Energimyndighetens pressemelding  |  Kommentar om støtteordninger etter 2020

Dansk salg av snus til EU-domstolen
Kommisjonen krevde i 2012 at Danmark tok nødvendige skritt for å stanse salget av snus, og har nå brakt saken inn for EU-domstolen. Salg av snus har vært forbudt i alle andre EU-land enn Sverige siden 1992, men i Danmark blir det stadig solgt snus i løs form. Den danske regjeringen har forsøkt å innføre et forbud for å leve opp til EUs tobakksregler, men har ikke lyktes med å få flertall for dette.
Omtale fra Folketingets EU-oplysning  |  Information.dk

Forskjellsbehandling på arbeidsplassen på grunn av fedme
Selv om EU-retten ikke inneholder et generelt prinsipp som forbyr arbeidsgivere å forskjellsbehandle på grunn av fedme, kan sykelig fedme utgjøre et handikap som er omfattet av ikke-diskrimineringsdirektivet. Det er den foreløpige konklusjonen fra en av generaladvokatene i EU-domstolen. Det er en dansk domstol som har bedt EU-domstolen om en uttalelse.
Generaladvokatens forslag til avgjørelseNotat til Folketinget

Asylsøkere og fengsel i påvente av utsending
EU-domstolen sier at det er statenes ansvar å flytte folk dit det er ledige mottaksplasser, ikke sette dem i fengsel i påvente av utsendelse. EU-land kan kun ty til fengsling i helt spesielle tilfeller.
Pressemelding fra EU-domstolen

Homofile menn og blodgiving
Generaladvokatens foreløpige uttalelse slår fast at et seksuelt forhold mellom to menn alene ikke kan rettferdiggjøre at de blir nektet å gi blod.
Pressemelding fra EU-domstolen

 

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Samferdselsnytt 5/2014 - fra samferdselsråden ved EU-delegasjonen. «I mange transportsaker gjenstår mye arbeid for å kunne nå enighet mellom EP og Rådet. I tillegg til Jernbanepakke IV, gjelder dette bl.a. reviderte regler for kjøretøyers vekter og dimensjoner, og Single Sky II+. Det italienske formannskapet har i tillegg ambisjoner om å blåse nytt liv i behandlingen reglene for fordeling av slots og om økt konkurranse i bakkehåndteringstjenestene ved lufthavnene».
Se også: Samferdselsråden oppsummerer fire år med samferdsel i EU

Statusrapport for finans- og skattepolitikk i EU, juni 2014. Omtaler blant annet EUs finansministres behandling av de landspesifikke tilrådingene fra Europakommisjonen, Eurogruppens møte 19. juni og møtet i ECOFIN 20. juni, ECOFINs godkjennelse av innstramminger i mor-/datterdirektivet og arbeidet rettet mot skadelig skattekonkurranse. Det gis også en forenklet oversikt over ESA-saken om differensiert arbeidsgiveravgift.

EUs justis- og innenriksområde – justisrådene ved EU-delegasjonen oppsummerer EUs arbeid på justisfeltet for perioden 1. september 2013 til 1. juli 2014. Tar for seg en rekke aktuelle temaer, blant annet EUs personvernpakke, Task Force Mediterranean og EUs samordningsmekanisme for sivilt beredskap og krisehåndtering.

Konkurranse, offentlige anskaffelser og offentlig støtte – halvårsrapport fra konkurranseråden ved EU-delegasjonen.

Who Decides What EU Issues Ministers Talk About? Explaining Governmental EU Policy Co-Ordination in Finland, artikkel i Journal of Common Market Studies 5/2014: «The analysis confirms the strong influence of both established administrative procedures and of a small elite of civil servants in setting the agenda of governmental EU policy formulation. The paper also shows that intra-cabinet co-ordination focuses on high politics issues, with individual EU laws seldom discussed by the government – a finding that raises important questions about the accountability of domestic EU co-ordination».

EU and US trade policy and its global implications (TPP, TTIP and China) – dybdeanalyse fra Europaparlamenets Policy Department, DG EXPO: «China faces a serious dilemma. As joining the TPP on the conditions set by the US does not seem to be a viable solution, Beijing is left with two alternatives: to strengthen it hold over Asian economies or to conclude an ambitious deal with the EU. Both options are feasible, but neither is without consequences».

Energy supply in the EU28 – kort grafisk framstilling fra European Parliamentary Research Service.

Rättsutredning angående stöd till produktion av vindkraft i Sverige – en juridisk utredning på oppdrag fra Svensk Fjärrvärme og Energi Norge. Utrederne mener det svenske fritaket fra elskatt virker konkurransevridende og at ordningen er i strid med EUs statsstøtteregler. Støtten kan heller ikke anses for «ubetydelig». Fritaket har betydelige konsekvenser for den norsk-svenske elsertifikatordningen.

Renewables in the EU: Policy performance, drivers and barriers – Policy brief fra CEPS: «A clear and reliable policy framework is essential for the stable and sustainable diffusion of all renewable energy technologies. Sudden changes, including retroactive changes, should thus be avoided».

20 years of the European single market: growth effects of EU integration – rapport utgitt av Bertelsmann Stiftung. «Denmark and Germany biggest winners of European integration since creation of EU single market».

Europakonferansen 2014: Europa - 25 år etter Berlinmurens fall, 2. september 15.00-17.00, Gamle Festsal. Årets hovedtaler er Toomas Hendrik Ilves, som ble valgt til Estlands president i 2006. Han har tidligere vært utenriksminister i to perioder og medlem av Europaparlamentet

Saker som har fått bred omtale i norske media er ikke nødvendigvis med i vårt utvalg. For videre lesing om noen av de sentrale EU-saken i sommer viser vi til European Sources Online:


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere. Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen, Grete Karin Granholt og Håvard Tvedte.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 26.08.2014 12:58
: