Europeisk samarbeidsutvalg: transnasjonale informasjons- og konsultasjonsrettigheter
Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om endringer i reglene for europeiske samarbeidsutvalg.
Europakommisjonen la 24. januar fram forslag til et direktiv som vil styrke transnasjonale informasjons- og konsultasjonsrettigheter for europeiske samarbeidsutvalg. Forslaget vil endre et gjeldende direktiv på området. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å forbedre den sosiale dialogen. Europeiske samarbeidsutvalg skal som hovedregel opprettes i konsern som har mer enn 1000 ansatte i minst to EØS-land. God informasjon til og konsultasjon med ansatte i forbindelse med viktige beslutninger i selskapene er viktig for å forankre endringer for eksempel i forbindelse med det grønne eller digitale skiftet, mangel på arbeidskraft eller når ny teknologi skal tas i bruk. Det foreslås derfor blant annet færre unntak fra hovedregelen om at slike samarbeidsutvalg skal opprettes, klarere definisjoner av hva som er transnasjonale forhold, klargjøre retten til rettidig og meningsfull konsultasjon og sikre at samarbeidsutvalgene har kapasitet til å gjøre jobben sin. Det foreslås også tiltak for å styrke kjønnsbalansen og å lette tilgangen til rettslige midler.
Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.
Se også omtale av saken på Europalov.
I Norge er det Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.
Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.
Kontaktinfo
Per S. Nestande
per.nestande@stortinget.no
Margrethe Saxegaard
margrethe.saxegaard@stortinget.no