Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Rammeverk for forsyning av kritiske råvarer

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen knyttet til et rammeverk for forsyning av kritiske råvarer.

Europakommisjonen la 16. mars fram forslag til en forordning med tiltak for å sikre EUs tilgang til diversifisert og bærekraftig forsyning av kritiske råmaterialer. Samtidig la Kommisjonen fram en melding om dette. Kommisjonen viser i sin pressemelding til at målet er sikker, diversifisert, rimelig og bærekraftig tilgang på kritiske råmaterialer. Disse er nødvendige for en rekke strategiske områder blant annet knyttet til grønn omstilling, digitalisering, romfart og forsvarssektoren. Det foreslås konkrete mål for produksjon og foredling i EU av visse råmaterialer og konkrete mål for resirkulering. Det skal også legges til rette for raskere godkjenningsprosesser for etablering av ny virksomhet knyttet til dette. EU ønsker også styrket samarbeid med pålitelige partnere for å sikre tilgang til råmaterialer. Forslaget er nærmere omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 20. mars i år.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslagene er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 23.06.2023 15:33

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: