Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Jordhelse

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen som skal fremme bedre jordhelse.

Europakommisjonen la 5. juli fram forslag til et direktiv som skal fremme et sunt jordsmonn i EU innen 2050 gjennom overvåkning av jordhelse og motstandskraft. Kommisjonen skriver i forslaget at fra 60 til 70 prosent av jordsmonnen i EU-landene er usunn og det stadig forringes. Både årsaker og virkninger er grensekryssende og medfører en helserisiko for mennesker og går utover miljø, klima, økonomi, matvaresikkerhet og vannkvalitet. Det øker også faren for tørke og flom, reduserer biomasseproduksjonen, gir økte CO2-utslipp og tap av biodiversitet. I pressemeldingen er det vist til at jordhelsen skal bedres gjennom at data om utviklingen i jordhelsen gjøre tilgjengelig for bønder og andre som forvalter jord. Overvåking av og vurdering av jordhelsen, skal gjøre det mulig for myndigheter og grunneiere å sette inn passende tiltak. Forslaget er også kort omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 29. august i år.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 02.10.2023 15:06

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: