Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Forenkling av rapporteringskrav

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til sju rettsakter fra Europakommisjonen om forenkling av rapporteringskrav på ulike områder.

Europakommisjonen la 17. oktober fram sju rettsakter som skal forenkle rapporteringskravene på ulike områder. Kommisjonen viser i sin pressemelding til målet om å redusere rapporteringskravene med 25 prosent som ledd i å styrke EUs konkurranseevne fram til 2030. Kommisjonen foreslår å endre flere gjeldende rettsakter for å rasjonalisere og forenkle rapporteringskravene knyttet til de aktuelle områdene. Den mener dette kan gjøres uten at det går på bekostning av de politiske målsettingene med de respektive regelverkene. Kommisjonen la fram forslag til:

  • En beslutning om rapporteringskrav for knyttet til europeisk infrastruktur for geodata
  • En forordning om rapporteringskrav innen veitransport og luftfart
  • En forordning som skal forenkle rapporteringskravene innen finansielle tjenester og investeringsstøtte
  • En beslutning som skal endre et gjelde direktiv med hensyn til fristene for vedtakelse av rapporteringsstandarder for bærekraft for visse sektorer og for visse tredjelandsforetak.
  • Et direktiv som skal forenkle rapporteringskrav for næringsmidler, utendørsstøy, pasientrettigheter og radioutstyr.
  • En forordning om rapporteringskrav for traktorer og motorsykler
  • Et direktiv som vil endre hensyn til fristene for vedtak av rapporteringsstandarder for bærekraft for visse sektorer og for visse tredjelandsforetak

Forslagene er også omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 23. oktober i år.

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Finansdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av regelverket på disse områdene.

Forslagene er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 16.11.2023 15:08

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: