Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Instrument og tiltak for sikring av det indre marked i nødsituasjoner

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til tre rettsakter fra Europakommisjonen om et instrument og tiltak for å sikre det indre marked i en nødssituasjon

Europakommisjonen la 19. september 2022 fram forslag til en forordning om et indre markedsinstrument og forslag til en forordning og forslag til et direktiv som begge gjelder tiltak for å sikre det indre marked i en nødssituasjon. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å sikre fri bevegelse og tilgjengelighet av relevante varer og tjenester i en krisesituasjon. Forslagene omfatter regler både for samsvarsvurdering, vedtak av felles spesifikasjoner og markedsovervåking i en nødssituasjon. De er blant annet basert på erfaringene fra koronapandemien som avdekket strukturelle mangler i EUs evne til å handle på en koordinert måte. Forslagene skal sikre etablering av en krisestyringsarkitektur for det indre marked, etablere overvåking av trusler og gi mulighet for spesifikke tiltak som en siste utvei i en nødssituasjon.

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 26.10.2022 15:46

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: