Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

EUs helseprogram 2021–2027

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om EUs helseprogram 2021–2027

Europakommisjonen la 28.  mai 2020 fram forslag til en forordning om EUs helseprogram (EU4Helse) for perioden 2021-2027, inkludert 2 vedlegg.

Kommisjonen skriver i sin oversikt over spørsmål og svar til forslaget at EU4Helse er et viktig bidrag til gjenreisningen etter covid-19 fordi det skal bidra til å gjøre EUs befolkning sunnere, styrke bærekraften i helsesystemene og fremme innovasjon i helsesektoren.

Dette nye programmet vil også bidra til å rett opp mangler som koronakrisen har avdekket, slik at helsesystemene i EU bedre kan møte framtidige og nye utfordringer. Ikke minst har krisen vist at det i forbindelse med grensekryssende helseutfordringer er behov for økt koordinering mellom EU-landene, mer kapasitet på EU-nivå til å forberede seg på og bekjempe helsekriser og behov for økte investeringer i helsesystemene. EU4Helse skal blant annet bidra til økt beredskapslagring av medisiner og økt overvåking. Det skal også opprettes en reservestyrke av helsepersonell og eksperter som kan mobiliseres i forbindelse med forebygging eller faktiske kriser og helsepersonell skal utdannes slik at de kan fungere i hele EU.

Budsjett

I budsjettforslaget som kom i 2018, foreslo Kommisjonen at det eksisterende helseprogrammet skulle være en del av Det europeiske sosialfondet. Helsedelen av sosialfondet skulle utgjøre 413 millioner euro.

I lys av koronakrisen foreslås det nå altså at helseprogrammet videreføres som et eget program og at det får et budsjett på 9,4 milliarder euro. Den endelige størrelsen på programmet vil bli fastsatt i forbindelse med forhandlingene om den samlede størrelsen på EUs langtidsbudsjettet for perioden 2021-2027.

Norge deltar i det nåværende helseprogrammet.

Videre behandling

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Helse- og omsorgsdepartementet som har ansvaret for oppfølgingen av dette forslaget. 

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 03.06.2020 12:24

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: