EUs program Copernicus for jordobservasjon
Til orientering har Stortinget mottatt et forslag fra Europakommisjonen (Kommisjonen) til en forordning om etablering av EUs program Copernicus for jordobservasjon.
Kommisjonen skriver i sin pressemelding at programmet skal gi kontinuerlige observasjoner og overvåkning av atmosfæren, hav og land og gi uavhengig og sikker informasjon som er nødvendig for tiltak og beslutninger knyttet til miljø og sikkerhet. Det skal også bidra til økonomisk veks og nye arbeidsplasser.
Programmet omfatter seks ulike tjenester:
• Jordovervåkning av bl.a. biodiversitet, naturressurser, miljøtrusler og arealbruk
• Havovervåkning av bl.a. havnivå, tidevann, saltnivå og oljeflak
• Atmosfærovervåkning av bl.a. forhold som fører til klimaendringer, luftkvalitet og solstråling
• Beredskap som skal sikre informasjon om naturkatastrofer som storm, brann og flom, jordskjelv, vulkanutbrudd, jordskred eller humanitære katastrofer
• Sikkerhet bl.a. knyttet til kystvaktovervåkning eller overvåkning for å hindre terrorisme
• Klima gjennom å samle data som kan inngå i modeller for ulike scenarier for klimaendring
Forslaget har vært til behandling av Europaparlamentet og Rådet, men endelig vedtak er ikke ventet før etter at EUs langtidsbudsjett for perioden 2014-2020 er vedtatt.
I Norge er det Nærings- og handelsdepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget, jf. departementets EØS-notat. Norge deltar i dag i EU Global Monitoring for Environment and Security (GMES) som skal videreføres gjennom Copernicus.
Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.
Kontaktinfo
Per S. Nestande
per.nestande@stortinget.no
Margrethe Saxegaard
margrethe.saxegaard@stortinget.no