Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til det fremlagte representantforslaget fra stortingsrepresentantene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum om å heve beløpsgrensen for overformynderiets forvaltning av umyndiges midler.

Komiteen slutter seg til mange av de forhold forslagsstillerne påpeker. Det er viktig at beløpsgrensen harmonerer med den øvrige samfunnsutvikling.

Komiteen ser videre viktigheten av å ha et lovverk som ivaretar de hensyn som vergemålsloven skal sørge for. Det vil, selv i et samfunn som vårt, være mennesker som har behov for denne typen sikkerhet/hjelp. Samtidig må loven utformes slik at den fremstår som fornuftig og rettferdig av de berørte parter. Dette vil igjen kunne variere, men loven må likevel avveie ulike hensyn.

Komiteen deler forslagsstillernes og statsrådens syn (jf. vedlagte brev av 10. mars 2008) på at det er behov for en gjennomgang av vergemålsloven. Selv om tilnærmingen er noe forskjellig, oppfatter komiteen at en slik gjennomgang er ønskelig fra begge hold.

Komiteens oppfatning er videre at dagens beløpsgrense på kr 75 000 er for lav og ikke står i forhold til samfunnsutviklingen på dette området.

Komiteen ønsker å se på beløpsgrensen og hvordan den skal reguleres samlet, og komiteen vil derfor foreslå at Regjeringen får i oppdrag å gjennomgå saken og komme med forslag om et nytt beløp og prisregulering av beløpet.

Komiteen fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med arbeidet med ny vergemålslov gjennomgå dagens beløpsgrense, med tanke på å oppjustere denne til et mer riktig beløp, sett i lys av tiden som er gått siden siste justering og samfunnets øvrige utvikling. Det bør samtidig vurderes hvordan fremtidig oppjustering av beløpsgrensen best kan skje. Regjeringen bes deretter melde tilbake på egnet måte."

Komiteen viser avslutningsvis til statsrådens svarbrev og kommentaren om vergemålsloven § 89 og hvordan denne skal forstås. Siden det er blant komiteens ambisjoner å gjøre lovverket så enkelt og lettfattelig som mulig, slik at folk flest skal kunne forstå og benytte det, bør det ved gjennomgangen av vergemålsloven søkes å endre lovteksten slik at den blir mer folkelig. Det vil være en måte å gjøre loven mer tilgjengelig på.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er opptatt av å sikre at overformynderiets forvaltning av umyndiges midler skjer på en mest mulig betryggende måte, bl.a. ved at pengene plasseres slik at avkastningen blir akseptabel. Det er en svakhet at samfunnet i dag ikke har tilstrekkelig oversikt over hvordan umyndiges penger faktisk forvaltes. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge til rette for en evaluering av dagens forvaltning av umyndiges midler i den hensikt å avdekke eventuelle svakheter ved dagens praksis, og å utvikle nye retningslinjer for sikker og god forvaltning av umyndiges midler."