Dokument nr. 8:46 (2007-2008) Representantforslag fra stortingsrepr. Bård Hoksrud, Per Sandberg, Arne Sortevik og Åge Starheim om dispensasjon for personer over 70 år til å kjøre persontransport mot vederlag

Jeg viser til brev av 7. februar 2008 fra Transport- og kommunikasjonskomitèen i Stortinget med forespørsel til Samferdselsdepartementet om merknader til Dokument 8:46 (2007-2008) forslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Per Sandberg, Arne Sortevik og Åge Starheim om dispensasjon for personer over 70 år til å kjøre persontransport mot vederlag.

Departementet viser til at aldersgrensen på 70 år for kjøreseddel er fastsatt i yrkestransportloven § 37 a) tredje ledd. Samferdselsdepartementet har ikke hjemmel i loven til å gi generelle eller midlertidige unntak fra denne bestemmelsen. I så fall ville loven måtte endres.

Aldersgrensen på 70 år, som sist ble vurdert i 1979, er fastsatt i samråd med helsemyndighetene og begrunnet i generelle trafikksikkerhetsmessige hensyn ut fra større risiko for brå og uforutsette endringer i helsetilstanden med økende alder. På bakgrunn av den tid som har gått siden problemstillingen sist ble vurdert, har Samferdselsdepartementet forelagt spørsmålet om å heve/oppheve aldersgrensen for kjøreseddel for helsemyndighetene for en fornyet vurdering, sett i forhold til utviklingen over tid i den generelle helsetilstanden i befolkningen med økende alder. Samferdselsdepartementet er i en avsluttende dialog om saken med Helse- og omsorgsdepartementet, som har innhentet uttalelser fra Sosial- og helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

En eventuell endring i forhold til dagens regelverk vil også kreve lovendring.