Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen og Sverre Myrli, fra Fremskrittspartiet, Robert Eriksson, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Martin Engeset, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund, fra Senterpartiet, Dagfinn Sundsbø og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Dokument nr. 8:78 (2005-2006) om innføring av "Green Card-ordning" for arbeidssøkere med behov for særskilt tilrettelegging av arbeidsplassen.

Komiteen viser til at på tross av et bedret arbeidsmarked er situasjonen vanskelig for personer med nedsatt funksjonsevne. Om lag 15 pst. av befolkningen i alderen 16 til 66 år har i arbeidskraftundersøkelsen oppgitt å ha funksjonshemning. Antall og andel sysselsatte blant personer med nedsatt funksjonsevne har holdt seg relativt stabilt fra 2. kvartal 2002 til 2. kvartal 2005. 2. kvartal 2005 var bare 44 pst. av personer med funksjonshemning i denne aldersgruppen sysselsatt. Forskjellen i sysselsetting har holdt seg om lag uendret. For befolkningen totalt var sysselsettingsraten 74 pst. I samme gruppe oppgir 3,7 pst. å være arbeidsledige. Arbeidsledigheten er om lag den samme eller noe lavere enn hos befolkningen totalt. Det er for mange som faller utenfor arbeidslivet. Komiteen viser til NAV-reformen, gjennomgang av delmålene i IA-avtalen og den varslede stortingsmeldingen om arbeid, velferd og inkludering.

Komiteen vil bemerke at forslaget tar opp en svært viktig problemstilling, idet andelen funksjonshemmede i arbeid ikke ser ut til å ha økt i IA-perioden, til tross for at det var en målsetting å øke andelen sysselsatte personer med nedsatt funksjonsevne.

Komiteen viser til at en undersøkelse utarbeidet av Nasjonalt dokumentasjonssenter viser at personer med nedsatt funksjonsevne stiller langt bak i køen når bedrifter innkaller til jobbintervju, selv om de er godt kvalifisert for stillingen.

Abelia, en organisasjon som arbeider for at kunnskapsbedriftene ansetter, tilrettelegger og beholder kompetente funksjonshemmede arbeidstakere, har etterlyst en ordning hvor den arbeidssøkende får utdelt et såkalt "Green Card 2" for fremvisning ved søknad av jobb, for å bidra til å senke terskelen for innkalling til intervju. "Green Card" må inneholde en garanti overfor arbeidsgiver om at nødvendige tilpasninger av arbeidsplassen vil bli støttet av det lokale trygdekontor.

I sin uttalelse til forslaget, jf. svarbrev av 19. mai 2006 til arbeids- og sosialkomiteen, skriver statsråd Bjarne Håkon Hanssen:

"Jeg kan opplyse om at en slik ordning ble innført av Rikstrygdeverket høsten 2005. Denne ordningen omtales som et garantibevis, "Garanti for oppfølging". Garantibeviset forplikter etaten til rask bistand i tilrettelegging ar arbeidsplassen. Arbeidsgiver blir gjennom dette orientert om tjenester som kan fås hos hjelpemiddelsentralen og den lokale ansvarspersonen."

Videre skriver statsråden:

"Denne ordningen vil bli evaluert til høsten når den har vart i ett år. Da vil Rikstrygdeverket vurdere omfanget og virkningen av denne ordningen.

For øvrig vil jeg informere om at myndighetene og partene i arbeidslivet i løpet av første halvår vurderer innretningen på virkemidlene i IA-avtalen. I den forbindelse drøftes det om det er behov for en mer omfattende tilretteleggingsgaranti der målet er å gi arbeidsgiver en trygghet for at arbeidssøkere med redusert funksjonsevne får den nødvendige bistand som funk­sjonsnedsettelsen krever i den konkrete arbeidssituasjon."

Komiteen viser til at garantibeviset "Garanti for oppfølging" er ment å være et dokument som arbeidssøkere med funksjonsnedsettelser og med behov for tilrettelegging av arbeidsplass kan legge ved jobbsøknaden, slik som blant annet Abelia har uttrykt ønske om. Komiteenimøteser derfor den varslede evalueringen av gjeldende garantiordning og forutsetter at gjennomgangen tar for seg både innhold, regelverksutforming og spørsmål om i hvilken grad ordningen er gjort tilstrekkelig kjent for brukerne.

Av svarbrevet fra statsråd Bjarne Håkon Hanssen til stortingsrepresentant Martin Engeset av 1. juni 2006 fremgår det at hjelpemiddelsentralenes tilretteleggingsplikt ikke er utvidet som følge av ordningen. På denne bakgrunn fremstår det som uklart hvilke nye rettigheter ordningen eventuelt gir til arbeidssøkere med nedsatt funksjonsevne.

Komiteen har merket seg at departementet i samarbeid med Rikstrygdeverket vil følge opp ordningen videre, og forventer at denne oppfølgingen også vil omfatte konkrete og offensive informasjonstiltak overfor brukere og brukerorganisasjoner.

Komiteenviser videre spesielt til statsrådens brev av 1. juni 2006, siste avsnitt:

"Departementet vil i samarbeid med Rikstrygdeverket følge opp ordningen videre for å sikre at den blir godt kjent og benyttet på alle landets hjelpemiddelsentraler."

Komiteenønsker å understreke viktigheten av at alle virkemidler, økonomiske og tekniske, er avklart til jobbintervjuet og at de utløses umiddelbart ved bekreftelse om ansettelse.

Komiteenviser til at statsråden i sitt brev av 19. mai 2006 til komiteen uttaler at det allerede finnes en slik ordning som foreslått i Dokument nr. 8:78 (2005-2006) gjennom den etablerte "Garanti for oppfølging". Komiteen forutsetter at statsråden på egnet måte gir tilbakemelding om eventuelle omlegginger som følge av reforhandling av virkemidler i IA-avtalen våren 2006 og resultatene av evaluering av garantiordningen høsten 2006.

Komiteen foreslår på denne bakgrunn at dokumentet vedlegges protokollen.