15.1 Sammendrag

  • – Stiftelsesår: 1999

  • – Antall ansatte pr. 31. desember 2001: 29

  • – Statens eierandel: 80 pst.

Selskapets formål er å yte lån til kommuner, fylkeskommuner, interkommunale selskaper og lignende som utfører kommunale oppgaver enten mot kommunal garanti, statlig garanti, eller annen betryggende sikkerhet. Dette er særlig viktig overfor små og mellomstore kommuner, som ikke oppnår like gode rentevilkår i markedet som større kommuner og fylkeskommuner. Omdanningen av Norges Kommunalbank til aksjeselskap i 1999 innebærer større handlefrihet for banken. En viktig oppgave for banken er å bidra til konkurranse om utlån til kommuner/fylkeskommuner. I 2000 solgte staten 20 pst. av aksjene til KLP, med et mål om ytterligere kommunalt eierskap. Regjeringen vil vurdere ulike måter å følge opp dette på.

15.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at Kommunalbankens oppgave er å sikre norske kommuner gode lånevilkår. Det er nettopp bankens posisjon som statlig selskap som gir den en rating som igjen gir mulighet til å oppnå gunstige lånevilkår på det internasjonale lånemarkedet. En svekkelse av bankens posisjon som offentlig eid selskap vil derfor svekke bankens forretningsidé og mulighet til å bidra som mal for rentenivået i hele kommunal sektor. Flertallet vil se en slik utvikling som svært uheldig. Flertallet ser det som fullt ut legitimt at staten benytter sin gode kredittverdighet til å senke kostnadsnivået i offentlig sektor. Flertallet viser til at banken er veldrevet med god avkastning på kapitalen og at den har lavere driftskostnader enn de fleste private banker. Flertallet vil på denne bakgrunn gå imot endringer i eierforholdene i Kommunalbanken.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti slutter seg til forslaget om et statlig nedsalg i Kommunalbanken. Disse medlemmer vil gå inn for at Regjeringen vurderer ulike modeller for avvikling av det statlige eierskapet i Kommunalbanken. Disse medlemmer vil i denne sammenheng peke på det ønskelige i strukturelle løsninger som kan styrke norsk finansnærings evne til å gi kommunene de beste lånevilkår.