1. Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å tillegge Helsedirektoratet godkjenningsmyndighet for bemanningsplanene ved landets sykehjem, slik at pleietrengende sykehjemsbeboere sikres et faglig forsvarlig nivå på bemanningen, uavhengig av bosted."

Forslagsstillerne understreker at dersom omsorgen for eldre og pleietrengende skal bli god nok, trengs det nok pleiere som kan gi dem den hjelpen de trenger. Det framholdes at en del kommuner har klart å bygge opp eldreomsorgen med tilstrekkelig kapasitet og kvalitet, mens det i andre kommuner er stor svikt i tilbudet til eldre pleietrengende. Det vises til at undersøkelser og rapporter forteller om store variasjoner i bemanningen uten at ulikhetene kan forklares med ulik pleietyngde eller andre kjennetegn ved beboerne. Beboerne på de best bemannede sykehjemmene har dobbelt så mange pleiere tilgjengelig som beboerne på de dårligst bemannede sykehjemmene.

Forslagsstillerne understreker at underbemanning i sykehjemstjenesten har alvorlige følger for beboerne, og at det for de ansatte fører til sykemeldinger og utstøting fra arbeidet og forsterker rekrutteringssvikten til pleieyrkene generelt og eldreomsorgen spesielt.

Det vises til at Helsedirektoratet fram til 1. januar 1980 hadde ansvaret for den faglige godkjenningen av bemanningsplanene ved landets sykehjem, og forslagsstillerne mener at denne funksjonen igjen bør tillegges direktoratet.