Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 3: Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 20. februar 2001

Jeg viser til komitéens brev av 02.02.2001 med spørsmål om vurdering av forslag fra Venstres representant Lars Sponheim.

Som kjent ble vilkårene for å få tillatelse som faglært arbeidstaker senket fra 01.05.2000. Etter den tid er det som hovedregel tilstrekkelig med fagkompetanse fra videregående skole. Faglært arbeidskraft som det er arbeidsmarkedsmessig behov for, har altså etter dagens regelverk rett til tillatelse som gir grunnlag for varig opphold. Til tross for endringen i regelverket rapporteres det stadig om stor mangel på faglært arbeidskraft innen flere næringer. Jeg har derfor nedsatt en arbeidsgruppe på statssekretærnivå ledet av statssekretær Øystein Mæland i Justisdepartementet. Denne gruppen vurderer mulige tiltak for å lette rekrutteringen av arbeidskraft fra utlandet blant annet ved å gjøre regelverket mer fleksibelt. Statssekretærarbeidsgruppen forventes å fremlegge sine forslag til tiltak i mars i år. Jeg har imidlertid allerede besluttet at det skal arbeides videre med å utforme forslag til regelendringer på følgende områder:

  • – at arbeidssøkervisum kan innvilges til personer med etterspurt kompetanse

  • – økt adgang til å søke arbeidstillatelse fra Norge

  • – at også arbeidsgiver skal kunne søke om tillatelse på vegne av arbeidstaker med spesielle kvalifikasjoner

  • – forenkling av rutiner for arbeidsmarkedsmessig vurdering av søknader om arbeidstillatelse som spesialist

  • – at flere får mulighet til å komme til Norge mens søknad behandles i UDI

  • – enklere å få foreløpig arbeidstillatelse, mens søknad behandles i UDI

  • – at første gangs tillatelse gis med lengre varighet når det er mulig

Når det gjelder udekket behov for ufaglært arbeidskraft, så bør det i større grad være mulig å rekruttere fra det innenlandske arbeidsmarkedet, dvs. personer som er her i dag, og som av ulike årsaker har problemer med å få innpass på arbeidsmarkedet. Denne problemstillingen har derfor ikke fått samme fokus i ovennevnte arbeidsgruppe.