Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Syver Berge og Dag C Weberg om endring av forskrift om planlegging og godkjenning av veier til landbruksformål.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 264 (1996-1997)
  • Kildedok: Dok.nr.8:90 (1996-1997)
  • Dato: 10.06.1997
  • Utgiver: næringskomiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget.

1. Sammendrag

Stortingsrepresentantene Syver Berge og Dag C Weberg framsatte 15. mai 1997 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen endre § 4-1 i forskrift om planlegging og godkjenning av veier til landbruksformål, slik at denne bringes i samsvar med Stortingets uttrykte ønske om en folkevalgt beslutningsprosess i saker av skjønns- og landbruksfaglig karakter. »

       Forslagsstillerne viser til at Landbruksdepartementet har fastsatt ny forskrift om planlegging og godkjenning av veier til landbruksformål. Forskriften trådte i kraft 1. januar 1997. Forskriften har sin hjemmel i skogbruksloven, respektive jordloven. Etter § 4-1 er fylkesmannen etter den foretatte endring ankeinstans i klagesaker etter forskriften.

       Når fylkesmannen miljøvernavdeling benytter klageretten, er det egentlig fylkesmannen som er klageinstans. Dette er tilfelle i « Forskrift om bygging av skogs- og landbruksveger. » Fylkesmannen vil da bli inhabil til å behandle slike klager. I slike tilfeller ville det i følge forslagsstillerne være en stor fordel om man brukte fylkeslandbruksstyret som klageorgan. Dette ville være i tråd med Stortingets intensjon når det vedtok å opprettholde fylkeslandbruksstyret.

       Forslagsstillerne mener at forskriften om planlegging og godkjenning av veier til landbruksformål må anses å være i strid med Stortingets uttalelse i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 40 (1991-1992)

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Jan Otto Fredagsvik, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen Svein Ludvigsen, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til det framlagte dokumentet.

       Komiteen viser til behandlingen av St.meld. nr. 40 (1991-1992) og Innst.S.nr.34(1992-1993) om omorganisering av landbruksetatene. Ved denne behandling vedtok et flertall i Stortinget å opprettholde fylkeslandbruksstyret som et folkevalgt organ for behandling av saker som gjelder skjønn. Komiteen er i dag av samme mening. Ved at fylkeslandbruksstyret som folkevalgt organ fortsatt er klageorgan når det gjelder godkjenning av jord- og skogbruksveier vil en støtte prinsippet om en folkevalgt myndighetsutøvelse.

       Komiteen mener at fylkeslandbruksstyret vil avgjøre sakene ut fra en helhetlig samfunnsvurdering der miljø også er en viktig del av helheten.

       Komiteen slutter seg til forslaget i Dok.nr.8:90(1996-1997).

3. Komiteens tilrådning

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til det som står foran og rår Stortinget til å fatte følgende

vedtak:

       Stortinget ber Regjeringen endre § 4-1 i forskrift om planlegging og godkjenning av veier til landbruksformål, slik at denne bringes i samsvar med Stortingets uttrykte ønske om en folkevalgt beslutningsprosess i saker av skjønns- og landbruksfaglig karakter.

Oslo, i næringskomiteen, den 10. juni 1997.

Svein Ludvigsen, Gunnar Halvorsen, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.