Vedlegg 4

Komiteen har mottatt flg. brev fra NINA-NIKU, datert 16. februar 1995:

Vedrørende brev fra Nærings- og Energidepartementet av 28.12.1994 om:

Dok.nr.8:73 - Forslag om at det blir foretatt en konsekvensutredning av en eventuell Urar-regulering i Setesdal - Ryfylkeheiene

       Statsråd Jens Stoltenberg konkluderer i brevet med at det ikke er grunnlag for å kreve nye konsekvensutredninger i forbindelse med en ytterligere fristforlengelse mht. en ev. utbygging av Store Urarvatn.

       Da statsråden blant annet har benyttet en oppdragsmelding fra NINA som grunnlag for sin konklusjon (Skogland, T. 1994: Satellittovervåkning av villreinens bruk av Setesdal-Ryfylkeheiene - effekter av naturinngrep), finner vi det nødvendig å presisere følgende:

Mandatet for oppdragsmeldingen var begrenset til å få belyst hvilke effekter Blåsjøreguleringen hadde på villreinens arealbruk i Setesdal - Ryfylkeheiene og skal ikke brukes til noe annet enn det den er tiltenkt. Oppdragsmeldingen var en etterundersøkelse og kan på ingen måte brukes som en « forundersøkelse » i forbindelse med en evt. tilleggsregulering av Store Urar. Det er derfor irrelevant å bruke oppdragsmeldingen som argumentasjonsgrunnlag i forbindelse med hvorvidt det skal kreves konsekvensutredninger med tanke på denne saken.