Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:390 (2023-2024)
Innlevert: 10.11.2023
Sendt: 10.11.2023
Besvart: 17.11.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Kan statsråden redegjøre for hva som gjøres for å følge opp Baumann-utvalgets rapport og hvor langt departementet har kommet i å følge opp de anbefalingene rapporten la frem?

Begrunnelse

Det er snart to år siden statsråden mottok Rapport om behandling av utvisningssaker som berører barn, også kjent som Baumann-rapporten etter Elizabeth Baumann som ledet den eksterne arbeidsgruppen som utarbeidet rapporten.
Baumann-utvalget har sett på saker som gjelder utvisning på grunn av brudd på utlendingsloven og hvor den som utvises har barn i Norge og kom med flere anbefalinger. Blant annet foreslo en samlet arbeidsgruppe at det som hovedregel ikke bør utvises dersom det ikke er reell mulighet for familien å fortsette familielivet i et annet land i utvisningsperioden, for eksempel fordi en av familiemedlemmene risikerer forfølgelse eller lignende.
Siden har fint lite skjedd i å følge opp de klare og tydelige anbefalingene til utvalget.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Etter at den aktuelle arbeidsgrupperapporten som Drevland Lund henviser til, ble lagt fram i fjor, kom det en avgjørelse fra Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i en sak mot Norge (ref. 569/20). I denne saken ble Norge enstemmig frifunnet, og avgjørelsen må forstås som en bekreftelse for at de prinsippene norske myndigheter legger til grunn for praksis, er i samsvar med våre internasjonale forpliktelser.
Som jeg tidligere har fremholdt, ønsker departementet likevel å utvikle og styrke rettssikkerheten til mindreårige barn i saker om utvisning av foreldre. Både den aktuelle arbeidsgrupperapporten og dommen fra EMD fra juni 2022, inngår som grunnlagsmateriale for dette arbeidet.
Flere tiltak er gjennomført, hvorav noen er knyttet til anbefalinger i arbeidsgrupperapporten, mens andre har et annet grunnlag:

- Det er gitt utvidet rett til fritt rettsråd i saker om utvisning på grunn av brudd på utlendingsloven, når utlendingen har mindreårige barn i Norge.
- Det er innført en forskriftsregel om at en sak om utvisning skal behandles i nemndmøte dersom den er knyttet til en sak om tilbakekall av statsborgerskap som skal behandles i nemndmøte. Det er videre forskriftsfestet en rett til personlig fremmøte i slike saker.
- Det er gitt instruks til UDI om at det kan fremmes søknad om familiegjenforening inntil seks måneder før innreiseforbudet i et utvisningsvedtak utløper. Formålet er at den faktiske familiesplittelsen i utvisningssaker hvor det er fastsatt tidsbegrenset innreiseforbud, ikke skal bli vesentlig lenger enn hva som faktisk ble forutsatt. UDI har også fått instruks om å prioritere de aktuelle søknadene for behandling innen seks måneder.
- Det er gitt instruks til UDI som innebærer at det skal legges tydelig til grunn at utvisning vil innebære en familiesplittelse dersom det vil være uforholdsmessig å forvente at barnet kan flytte etter den forelderen som blir utvist. Formålet er å sikre en tydeligere forholdsmessighetsvurdering.
- UDI har tatt praktiske grep for å sikre at det gis lik informasjon i forhåndsvarsel om utvisning, uavhengig av om forhåndsvarsel gis av UDI eller politiet.
- Det har vært på høring et forslag om å senke terskelen for nemndmøtebehandling av utvisningssaker som berører barn, og departementet arbeider med å få på plass en endelig forskriftsbestemmelse.

I tillegg er flere andre tiltak til vurdering, herunder tiltak som er knyttet til selve utvisningsvurderingen. Departementet vil fortsette med å kunngjøre nye tiltak etter hvert som de er klare.