Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1005 (2021-2022)
Innlevert: 23.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 31.01.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hvorfor ble ikke DUUFK informert om det forestående besøket fra den ekstreme islamistiske organisasjonen Taliban i møtet som var 14. januar, hvor lenge har Taliban- besøket vært planlagt i UD, og når ble avgjørelsen om at møtet skulle finne sted tatt?

Begrunnelse

Den Utvidede Utenriks og Forsvarskomite hadde møte fredag 14. januar i Stortinget. DUUFK har til oppgave å drøfte med regjeringen viktige spørsmål vedrørende utenrikspolitikk, handelspolitikk, sikkerhetspolitikk og beredskap, herunder terrorberedskap. Slik konsultasjon bør finne sted før viktige beslutninger fattes av regjeringen. Etter undertegnedes syn hadde det vært svært naturlig at regjeringen benyttet dette møtet til også å informere Stortinget ved DUUFK om Taliban-besøket.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Afghanistan opplever en helt prekær humanitær situasjon. Samtidig ser vi en forverring av situasjonen på flere områder, ikke minst kvinners vilkår. Da må vi utfordre dem som reelt styrer i Afghanistan. Det er Taliban, enten vi liker det eller ikke.
Norge har hatt dialog med Taliban siden 2007. Denne dialogen har vært offentlig kjent. Det har også vært offentlig kjent at norske myndigheter har opprettholdt denne kontakten også etter at Taliban overtok kontrollen over Afghanistan.
Taliban har også tidligere vært i Norge på invitasjon fra norske myndigheter, også da FrP satt i regjering. Det ble ikke gitt særskilt forhåndsinformasjon til Stortinget da, og heller ikke ved andre anledninger da den forrige regjeringen inviterte lignede bevegelser til Norge.
Denne gangen ble det heller ikke konsultert med noen av Stortingets partier i forkant av beslutningen om møtene i Oslo.
Da DUUFK-møtet ble avholdt 14. januar pågikk fortsatt arbeidet med planleggingen av Afghanistan-samtalene i Oslo. Utenriksdepartementet har jobbet med planene for slike samtaler siden midten av november. Den endelige beslutningen om at en skulle invitere til møtene ble fattet 21. desember, men gjennomføringen var også forbundet med usikkerhet etter det, ikke minst på grunn av smittesituasjonen.