Lise Christoffersen (A): Det finnes i dag ingen kurativ behandling for ME-pasienter. De falle ofte mellom alle stoler og risikerer å bli stående uten inntekt etter endt arbeidsavklaring, før uførepensjon blir innvilget.
Vil statsråden gjennomgå dagens praksis og foreslå nødvendige endringer i folketrygdens regelverk, som kan ivareta denne pasientgruppas (og andre med utmattelseslidelsers) spesielle behov på en bedre måte enn i dag?
Begrunnelse
Det eksisterer ikke et godt og validert behandlingstilbud for ME-pasienter, ingen aktiv behandling, annet enn ro og hvile og tilpasning av aktivitet til den enkeltes situasjon. Svært få av disse pasientene opplever å bli friske. Som andre som søker uføretrygd, må ME-rammede gjennom arbeidsavklaring først. Arbeidsavklaring i tradisjonell forstand gjør imidlertid mange sykere. Pasientenes situasjon forverres i stedet for å bedres.
Arbeidsavklaring er dessuten begrenset til tre år, mens regelverket i NAV krever at sykdommen skal ha vart i sju år før uføretrygd kan innvilges. Mange blir da stående helt uten inntekt og henvises til privat forsørging eller sosialhjelp.
ME-foreningen lanseres i disse dager en holdningskampanje for å sette søkelyset på de særlige problemene ME-pasienter møter i hverdagen. De har også gjort en egen undersøkelse av den rehabiliteringen som i dag tilbys denne pasientgruppa.
På samme måte som for mange arbeidsavklaringstiltak, viser det seg at det offentlige i stedet for å gi et godt tilbud, bruker store ressurser på et opplegg som gjør mange av pasientene dårligere enn det de var i utgangspunktet. Det kan neppe sies å være en fornuftig bruk av offentlige midler.