Skriftlig spørsmål fra Willfred Nordlund (Sp) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1913 (2017-2018)
Innlevert: 22.06.2018
Sendt: 22.06.2018
Besvart: 02.07.2018 av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Willfred Nordlund (Sp)

Spørsmål

Willfred Nordlund (Sp): Hvem er ansvarlig for å rydde opp i utrangerte telelinjer (kobber i hovedsak) som har vært i luftspenn tidligere med ulike eiere og i dag ligger i utmark for det meste til fare for fe og folk og hvilke initiativ vil regjeringen ta for å sørge for å unngå dyretragedier?

Begrunnelse

De senere årene har det vært flere oppslag med vilt som har måttet avlives grunnet kobbertråd fra gamle nedlagte telelinjer som de har surret rundt seg selv, eller gått seg fast i. Jeg har selv gått meg fast i slike kobberlinjer som ligger delvis nedgrodd. Kraftselskapene skal rydde opp gamle strømlinjer. Langs disse er det ofte også telelinjer som står tilsynelatende uten eier.

Ketil Solvik-Olsen (FrP)

Svar

Ketil Solvik-Olsen: Den som eier stolpekursen og telelinjene er ansvarlig for å vedlikeholde dem på en sikker måte. Dette betyr at kabler som ikke er forsvarlig vedlikeholdt skal ryddes/fjernes av eieren av disse. Når det gjelder gamle telelinjer (kobberlinjer) eies disse i de aller fleste tilfeller av Telenor. I noen tilfeller er det Telenor som også er eier av stolpekursen og ansvarlig for både stolper og kabel dersom masten kun brukes til telefoni eller bredbånd. I andre tilfeller eies stolpekursene av et strømnettselskap og brukes også til fremføring av strøm. I sistnevnte tilfeller er det likevel normalt teleselskapet (dvs. i denne sammenheng Telenor) som er ansvarlig for opprydding av telelinjene dersom disse ikke er forsvarlig vedlikeholdt. Dette følger av den såkalte fellesføringsavtalen mellom strømnettselskapene og Telenor.
Når det gjelder utrangerte telelinjer som ligger i terrenget kan disse ha vært ute av bruk i mange år. Deler av Telenors infrastruktur stammer fra det tidligere Televerkets telenett som startet utbygging allerede på 1800-tallet. Det kan derfor være en utfordring å fremskaffe informasjon om slike utrangerte telelinjer. Dersom grunneier eller andre oppdager en telekabel som er skadet eller ikke vedlikeholdt, så bør dette forholdet meldes til det lokale strømnettselskap og til Telenor (eller til en eventuell annen eier av den aktuelle kabelen dersom dette ikke er Telenor). Telenor har en egen webløsning hvor man kan melde fra om skadede telekabler som tilhører selskapet:
https://www.telenor.no/privat/kundeservice/telenor-kabelnett/innmeldskader.jsp
Dersom det er tale om en løs kabel som ligger på, eller delvis, under bakken, og det ikke lar seg gjøre å identifisere eier til den aktuelle ubrukte kabelen, vil det som regel være grunneier som er ansvarlig for å fjerne kabelen. Dette følger av forurensningsloven.
Som representanten skriver er det svært uheldig at det ligger utrangerte telelinjer i terrenget. Dette kan være skadelig for miljøet og kan representere en ulempe og i verste fall helsefare for dyr og mennesker. I tillegg til utbrukte telekabler kan også ubrukte stolper være et problem. Ettersom Telenor har varslet at kobbernettet etter hvert vil bli utfaset, kan dette problemet i prinsippet tenkes å øke i omfang. Samferdselsdepartementet vil derfor undersøke nærmere med Telenor om hvilke planer selskapet har for å sørge for at de deler av selskapets linjenett som ikke lenger er i bruk blir fjernet på en forsvarlig og miljømessig god måte.