Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Samarbeid på tvers av grenser

Stortingets hovedansvar er nasjonalt, men samarbeid med andre parlamenter er også en viktig del av virksomheten.

Komitéleder Anniken Huitfeldt i utenriks- og forsvarskomiteen følger den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ut på Løvebakken etter hans besøk til Stortinget i 2016.

Komitéleder Anniken Huitfeldt i utenriks- og forsvarskomiteen følger den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ut på Løvebakken etter hans besøk til Stortinget i 2016. Foto: Stortinget.

Stortinget er medlem i ti interparlamentariske organisasjoner og samarbeidsorganer, der parlamentarikere fra ulike land møtes for å utveksle erfaringer og diskutere felles utfordringer. En viktig grunn til at Stortinget deltar internasjonalt, er for å være med i den internasjonale dialogen om viktige spørsmål som klima, terrorbekjempelse og migrasjon. Internasjonalt samarbeid er også viktig for å fremme menneskerettigheter og demokratibygging.

Norden og Arktis – viktigste nærområder og samarbeidspartnere

Nordisk råd er det offisielle nordiske samarbeidets parlamentariske organ og den største delegasjonen som utgår fra Stortinget. Rådet har 87 medlemmer fra de nordiske land i tillegg til Færøyene, Grønland og Åland.

Dagsaktuelle temaer står høyt på agendaen i det nordiske arbeidet. FNs bærekraftsmål, utfordringer på arbeidsmarkedet, integrasjon og sikkerhetspolitikk ble diskutert under Nordisk
råds hovedsesjon i København i november 2016. På den årlige temasesjonen i april 2017 ble forholdet Norden–USA etter valget debattert, og en nordisk strategi mot antibiotikaresistens ble presentert.

Arktis er blant de områdene i verden hvor klimaendringene merkes best. For å øke kunnskapen og bedre forståelsen av det som skjer, undertegnet regjeringene i Arktisk råd en forskningsavtale i mai 2017. Avtalen vil gjøre det lettere for forskere å samarbeide på tvers av landegrensene i nord.

Høyt europapolitisk engasjement

I 2016 og 2017 deltok norske stortingsrepresentanter på møter mellom Europaparlamentet og nasjonale parlamenter i Brussel. Her ble viktige felles utfordringer, som brexit, migrasjon og klima, diskutert i fellesskap.

Stortingets delegasjon til EFTA og EØS har også hatt et aktivt år. I møter med EFTA- og EU-kolleger har delegasjonen sett nærmere på overordnede utfordringer knyttet til europeisk integrasjon sett i lys av brexit-forhandlingene mellom EU og Storbritannia. Delegasjonen jobber også aktivt med internasjonale handelsspørsmål gjennom møter med EUs handelskommisær og representanter for Europaparlamentets internasjonale handelskomité og reiser til Canada og Mexico.

Stortingets internasjonale delegasjoner:

  • Nordisk råd
  • NATO-parlamentarikerforsamlingen
  • Felles parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS
  • Delegasjon for forbindelser med Europaparlamentet
  • Konferanse om EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk
  • Europarådets parlamentarikerforsamling
  • OSSEs parlamentarikerforsamling (OSSE PA)
  • Delegasjonen til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP)
  • Den Interparlamentariske Union (IPU)
  • Det arktiske parlamentarikersamarbeidet

Den røde tråden i arbeidet i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) det siste året har vært den negative demokratiutviklingen i mange av organisasjonens medlemsland. PACE har særlig pekt på brudd på rettsstatsprinsipper og grunnleggende menneskerettigheter, overgrep mot menneskerettighetsforsvarere og minoritetsgrupper, og det er klare tendenser til at ytringsfriheten er under press i flere medlemsland. Situasjonen i Ukraina, forholdet til Russland og flyktningkrisen står fremdeles høyt på agendaen i PACE. 

Sikkerhet og forsvar

NATOs parlamentarikerforsamling er et viktig bindeledd mellom forsvarsalliansen og parlamentene i alliansens medlems- og partnerland, og en viktig arena for å diskutere aktuelle sikkerhetspolitiske saker. Under høstmøtet i Istanbul i november 2016 stod kampen mot ISIL, bekjempelse av terrorisme og situasjonen i Tyrkia høyt på dagsordenen. Under vårmøtet i Georgia i mai 2017 var russisk aggresjon overfor naboland og desinformasjonskampanjer et hovedtema. Forsamlingen har også hatt et særlig fokus på utfordringer i Arktis, som var tema for et seminar på Svalbard i mai 2017.

Parlamentarikerforsamlingen til organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE PA) ble opprettet i 1991 og har 56 medlemsland. Forsamlingen har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd. OSSE har i 2016 og 2017 arbeidet aktivt med forutsetninger for fred og velstandsutvikling i OSSEregionen. Migrasjonskrisen, krisen i Ukraina og internasjonal terrorisme er fortsatt noen av de mest utfordrende spørsmålene, men forsamlingen har også debattert blant annet godt styresett, tillitsskapende tiltak og samarbeid som underliggende forutsetninger for å fremme økonomisk utvikling.

Sist oppdatert: 27.10.2017 10:10
: