Stortingsåret 2016−2017
En fireårsperiode med høy aktivitet i Stortinget er over. Ikke minst har dette siste året vært preget av saker som har skapt debatt og offentlig engasjement.
Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Når du stemmer ved stortingsvalg, er du med på å bestemme hvilke 169 personer som skal sitte i Norges lovgivende, bevilgende og kontrollerende forsamling de neste fire årene.
Åtte partier var representert på Stortinget i forrige periode. Hva mener de om stortingsåret 2016–2017? Hva har kjennetegnet sesjonen? Hva er de mest fornøyd med å ha fått til?
Hva slags saker behandles egentlig i Stortinget? I sesjonen 2016–2017 hadde Stortinget totalt 503 saker til behandling. Her finner du noen av de mest sentrale.
Den første uken i oktober legger finansministeren frem regjeringens budsjettforslag i Stortinget. Men hvordan kommer et statsbudsjett på plass, og hva skjedde egentlig i 2016?
Visste du at Grunnloven har blitt endret nesten 1000 ganger siden 1814? Den 14. mars i år ble grunnlovsforslagene som er fremsatt for stortingsperioden 2013–2017, debattert i Stortinget.
Fagkomiteene er Stortingets saksforberedende organer. Det er her den detaljerte saksbehandlingen finner sted.
Hva gjør en stortingskomité egentlig på Svalbard? – Vi blir aldri gode hvis vi bare sitter og snakker med hverandre, sier leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg.
I 2016–2017 har det vært holdt nesten 250 markeringer og demonstrasjoner på Eidsvolls plass.
Stortingets hovedansvar er nasjonalt, men samarbeid med andre parlamenter er også en viktig del av virksomheten.
Hvorfor har Stortinget et presidentskap, og hva gjør egentlig en stortingspresident?
– Makta trenger å bli sett i kortene, og mediene har heldigvis gode arbeidsforhold her i Stortinget, sier Tron Strand, leder i Stortingets presselosje og politisk reporter i Bergens Tidende.
De siste to årene har området rundt Stortinget vært preget av betydelig aktivitet knyttet til Stortingets byggeprosjekt. Hva er det egentlig som gjøres, og hvorfor er det nødvendig?
Kjerneoppgaven til Stortingets administrasjon er å organisere det parlamentariske arbeidet og å legge til rette for stortingsrepresentantene. Samtidig er drift og modernisering av Stortingets bygninger og systemer og formidling av kunnskap om Stortinget og folkestyret, sentrale oppgaver.
Her kan du lese om styrkeforholdet mellom partiene,kjønnsfordeling, gjennomsnittsalder med mer.
I stortingssesjonen 2016–2017, den siste sesjonen i valgperioden 2013–2017, har Stortinget avholdt 102 møter og behandlet 503 saker. Stortingsrepresentantene har stilt 2143 spørsmål til regjeringen.