Demo - et læringsspill for elever i videregående skole

I Demo trer elevene inn i rollen som stortingsrepresentanter. Slik lærer de om Stortingets oppgaver og får fornyet forståelse for vårt demokratiske system.

Se en kort film om læringsspillet Demo.

Besøket starter med en omvisning i stortingsbygningen, før elevene får prøve seg som folkevalgte i læringsspillet «Demo».

«Demo»er et interaktivt rollespill i tre akter. I akt én skal elevene gi partiene innhold og identitet. I akt to får regjeringspartier og opposisjon ulike roller når regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett. Til sist kalles det inn til debatt og votering. I akt tre skal elevene behandle lovforslag i komité og parti. På toppen av dette, skaper en forsnakkelse fra en uforsiktig justisminister ekstra hodebry.

Får statsbudsjettet flertall? Blir regjeringen sittende? Dette er opp til elevene når de spiller «Demo».

Læringsmål

Læringsspillet svarer både til nye kunnskapsmål i det tverrfaglige emnet demokrati og medborgerskap og i samfunnskunnskap.

Demo er for ungdommer (16-19 år) som er elever i videregående skole. Besøket varer i cirka 3 timer og 15 minutter (inkludert sikkerhetskontroll, omvisning og læringsspill). Det må være minst 10 elever for å kunne spille «Demo». Totalt antall personer, inkludert lærere/ledsagere, kan ikke overstige 34. Deltagelse krever gode norskkunnskaper. Det er gratis å delta i Demo.

Adkomst

Det er holdeplasser for både t-bane, buss, trikk og tog i Stortingets umiddelbare nærhet. Se www.ruter.no for stoppesteder nær Stortinget.

Stortinget er tilrettelagt for besøkende med nedsatt funksjonsevne. Les mer på denne siden: Tilgjengelighet og universell utforming

Hvordan søke om plass?

Skoleklasser som ønsker å besøke læringsspillene våre i stortingsbygningen må søke om plass. Etterspørselen er større enn tilbudet vi har tilgjengelig. Vi kan derfor ikke garantere at alle som søker får plass.

Alle søknader om besøk må gjøres på nett, og du kan søke om plass i en avgrenset periode. Vi behandler kun én søknad per klasse. Du får svar på søknaden din om besøk 7-10 dager etter fristens utløp.

Hvordan fordeles plassene?

Når søknadsfristen har gått ut, blir plassene fordelt og bekreftet til skolene med en geografisk spredning, for å nå flest mulig elever i hele landet. 

Dersom mange søker om samme dato/tid, blir det foretatt loddtrekning. Vær derfor oppmerksom på at dere kan bli tildelt en annen dato/tid enn dere har søkt om. Vi anbefaler at dere er fleksible med hensyn til dato.

Datoen dere blir tildelt er endelig. Hvis dere ønsker en annen dato, må dere kansellere besøket og finne en ny dato på nettsiden hvis det er ledige tider igjen. 

Reisetilskudd

Klasser med  lang reisevei kan søke om reisetilskudd, hvis det er innenfor en av de årlige søknadsrundene for tildeling av plasser i læringsspill.

Du søker om reisetilskudd ved å huke av for dette i samme skjema som du søker om plass i læringsspill. Les mer om reisetilskuddsordningen. Lærer har selv ansvar for å sette seg inn i regelverket.

Søknadsfrister for Demo skoleåret 2024/2025

  • Fra 27. mai-3. juni, kan du søke om plass i Demo for perioden 16. september-15. november 2024. (Reisetilskuddsfristen gikk ut 18. juni).
  • Fra 12. august kl. 09.00 til 19. august kl. 15.00, kan du søke om plass i  Demo for perioden 18. november 2024-14. februar 2025. (Reisetilskuddsfristen gikk ut 2. september).
  • Fra 6. januar kl. 09.00-10. januar kl. 15.00 kan du søke om plass i Demo i perioden 17. februar-ut våren 2025.

Søknadsfristen for deltagelse i Demo høsten 2025 blir publisert i løpet av våren 2025.

Ledige plasser i Demo utenom søknadsrunde

Plasser som avbestilles blir synlige i oversikten under og kan bestilles etter førstemann til mølla-prinsippet. Det er ikke mulig å søke om reisetilskudd, da fristen har gått ut. Trykk på et ledig tidspunkt og du kommer til et skjema. Når du har sendt inn skjemaet, skal du motta en bekreftelse på at skjemaet er mottatt. Dersom så ikke skjer, må du ta kontakt med oss.