Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Referat fra møte i brukerrådet 18. januar 2024

Til stede

Representanter: Heidi Greni, Liv Kari Eskeland, Helge Njåstad, Tellef Inge Mørland, Mona Fagerås, Tobias Drevland Lund.

Administrasjonen: Kyrre Grimstad, Erik Guldhav, Njål Høstmeling, Terje Olsen, Mona Mortensen Krane, Bjarne Østby, Rune Mortensen, Øyvind Andersen.

1 Godkjenning av referat

Referat fra møte 14. desember 2024 ble godkjent uten merknader.

2 Informasjon og opplæring i registeret for verv og økonomiske interesser

Administrasjonen redegjorde for endringer i Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser som ble vedtatt av Stortinget 9. januar 2024, jf. Innst. 140 S (2023–2024) fra Stortingets presidentskap. De vedtatte endringene skal gjelde fra 1. mars 2024.

Administrasjonen gikk igjennom de viktigste endringene. Det vil bli utarbeidet en skriftlig veiledning (særlig om §§ 9 og 15) og annet opplæringsmateriell om endringene i god tid før de trer i kraft. Den skriftlige veiledningen om endringene skal godkjennes av presidentskapet.

Dagens elektroniske løsning for registeret, dvs. skjemaet representantene benytter, vil være tilpasset det oppdaterte reglementet fra 1. mars. På sikt vil det bli utviklet en mer tidsriktig teknisk løsning for registeret, med blant annet bedre søkemuligheter for offentligheten og andre forbedringer, samt automatiserte løsninger der hvor det er tilgjengelig. Den nye løsningen vil trolig ikke være klar før i 2025.

Både den skriftlige veiledningen og det oppdaterte skjemaet skal testes ut med utvalgte representanter før det ferdigstilles.

Det kom spørsmål om Skatteetatens aksjonærregister, som kun er oppdatert per 31.12 foregående år og som ikke inneholder informasjon om enkelttransaksjoner. I Dokument 8:11 S (2023-2024) er det foreslått at «Stortinget ber regjeringen raskest mulig få på plass et oppdatert aksjonærregister i sanntid.». Det er mulig at det vil kunne dekke stortingsrepresentantenes registreringsplikt om selskapsinteresser når det er på plass. Dette forslaget er for tiden til behandling i justiskomiteen.

Brukerrådet understreket at det er viktig med en god og presis veiledning til representantene om endringene.

Brukerrådet ber presidentskapet om å gjøre en tydeligere avgrensing av hva bestemmelsen i § 15 er ment å innebære. Brukerrådet ber også om at presidentskapet ser på mer automatiserte løsninger.

3 Innføring av ny brukeravtale og «Retningslinjer for bruk av Stortingets IT-tjenester»

Administrasjonen redegjorde for innføring av ny brukeravtale og «Retningslinje for bruk av Stortingets IT-tjenester» - for alle brukere av Stortingets IT-tjenester, samt ny teknisk løsning som understøtter disse.

Administrasjonen gikk igjennom de viktigste endringene. Innføringen vil skje puljevis fra 1. februar for å ta hensyn til behovet for brukerstøtte fra IT.

Den nye «Retningslinjen for bruk av Stortingets IT-Tjenester» vil gjøre det enklere både forstå og følge retningslinjen. Dagens «Retningslinje for bruk av IT-utstyr på reiser» er innarbeidet i den oppdaterte retningslinjen og det er innført nye tekniske tiltak som reduserer rom for tolkning.

Kort oppsummert:

  • kun Microsoft Outlook kan benyttes for e-post og kalender for *@stortinget.no-konto
  • kun godkjente apper gis tilgang til Stortingets informasjon
  • private enheter får tilgang kun gjennom godkjente apper og med samme sikringsnivå som Stortingets enheter
  • forenklet bruk på reiser
  • WIFI kan benyttes på reiser

Brukerrådet tar saken til orientering.

4 Kort informasjon om bruk av KI på overordet nivå

Administrasjonen fortalte kort om sikkerhet ved bruk av kunstig intelligens (KI) på internett. Det ble vist til en artikkel på Løveporten som gjelder viktige føringer å ta hensyn til ved bruk av offentlig tilgjengelig KI. Administrasjonen arbeider med å utarbeide retningslinjer for bruk av KI for alle brukere av Stortingets IT-tjenester, og det vil også komme ut en artikkel på Løveporten om hvordan bruke KI på en trygg måte.

Brukerrådet tar saken til orientering.

5 Eventuelt

Ingen saker.

Sist oppdatert: 02.04.2024 15:37
: