Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Tale til åpningen av Den europeiske stiftelsesdagen

Stortingspresident Olemic Thommessens tale på Litteraturhuset 1. oktober 2015.

Publisert med forbehold om endringer under fremførelsen.

Mine damer og herrer

I dag er det Den europeiske stiftelsesdagen. På en dag som denne, synes jeg det er på sin plass å hylle det verdifulle arbeidet som hver dag legges ned i norske allmennyttige stiftelser.

Den europeiske stiftelsesdagen gir anledning til å belyse det samfunnsnyttige arbeidet som gjøres i stiftelser i hele Europa. Den gir også mulighet til å øke kunnskapsnivået om den sosiale betydningen allmennyttige stiftelser har. Og, ikke minst, det er dagen for å synliggjøre det personlige engasjementet som mye av stiftelsesarbeidet baserer seg på.

Norges rikdom har vokst seg stor i det som i et historisk perspektiv er en kort periode. Med et godt organisert demokratisk samfunn, har vår rikdom lagt grunnlaget for velferd og gitt et klima for å bygge opp store formuer. Det er altså ikke bare den norske stat som har blitt rikere. Vi har fått et økende antall store person- og familieformuer her til lands. Hvor lenge gullalderen varer er det ingen som vet. Vår politiske, samfunnsmessige utfordring nå er å bidra til at dette ikke blir en kortvarig utnyttelse av en ressurs, men at formuen omsettes til videre utvikling, verdiskaping og velferd.

Ute i verden finnes det mange land med sterke stiftelsestradisjoner. Her hjemme har vi tradisjonelt sett ikke hatt så mange stiftelser. Men vi ser en tiltakende trend til at store formuer kanaliseres inn i stiftelser, og til at stiftelsesarbeidet blir viktigere. De som fikk bruke sine evner til å skape formuer, ser også viktigheten av at skaperkraft, iderikdom og evne til vekst faktisk skjer på andre områder. Som innenfor forskning, kunst eller velferdsoppgaver. Det er en gledelig utvikling. Gjennom allmennyttige stiftelser kommer rikdommen flere til gode. Verdier tilbakeføres til samfunnet.

Allmennyttige stiftelser er en viktig kraft i det norske samfunnet. Gjennom sitt arbeid medvirker stiftelsene til å skape større bredde og mangfold. Prosjekter innenfor områder som forskning, utdanning, kultur og sosialt arbeid, som kanskje aldri ellers ville ha sett dagens lys, blir satt i verk gjennom stiftelsesarbeidet. Stiftelsene bidrar til et sterkt sivilt samfunn med motorer i systemet som kan dra der de andre ikke gjør det.

Uavhengige av både stat og marked, spiller stiftelser en særegen rolle. Stiftelsene kan plukke opp og støtte de geniale ideene, og på den måten gå i front. Oppfinnsomme tanker og ideer, som kanskje ikke faller innenfor tidens trend, kan få mulighet for å bli satt ut i livet. Dette er det nobelprisvinnende ekteparet Moser et levende eksempel på. De hadde en genial idé. En idé til hjerneforskning, som blant andre Kavli-stiftelsen har støttet. Den banebrytende hjerneforskningen om hippocampus resulterte i Nobelprisen, og nå arbeider ekteparet med å opprette et institutt for hjerneforskning i Trondheim. Også dette med støtte fra stiftelser og rike enkeltpersoner. Slik kan stiftelser bidra til å ta vare på kreativiteten og gi gode rammer for alle typer skaperkraft.

Når vi snakker om allmennyttige stiftelser, er engasjement et nøkkelord. Mye av stiftelsesarbeidet drives av personlig engasjement. Det blir lagt ned talløse dugnadstimer og tid til kunnskapsformidling i de rundt 7200 stiftelsene vi har i Norge i dag. Verdien av dette kommer i tillegg til de rundt 3 milliarder kronene som norske pengeutdelende stiftelser årlig deler ut.

Tradisjonen for å gjøre en frivillig innsats i Norge er nok langt sterkere enn den å gi pengegaver. Vi ønsker engasjerte enkeltpersoner, vi ønsker en engasjert befolkning. Gjennom å styrke befolkningens kunnskap om det arbeidet stiftelsene utfører, kan en dag som denne for mange være en spire til engasjement.

Kunnskapsbygging og ansvarsbevissthet internt i stiftelsene er også viktig. Med store utdelinger følger et stort ansvar. Kunnskap om hvordan utdelinger kan påvirke offentlige prioriteringer og gå ut over andre formål er sentralt. Skal stiftelsene ha mulighet for å bidra til å løse fremtidens utfordringer, er kunnskap om hvilke store samfunnsutfordringer vi står overfor essensielt.

Kjære alle sammen

Filantropien er et gammelt fenomen, men av omfang er det nytt i Norge. Det å kaste lys over stiftelsesarbeidet på en merkedag som denne, er viktig for deltakelsen og forståelsen i befolkningen. Denne dagen er også en gyllen mulighet for å ta fatt i de aktuelle utfordringene og mulighetene stiftelser i Norge står overfor. Og, ikke minst, det er en viktig anledning til å hylle det verdifulle, samfunnsnyttige arbeidet som blir utført i norske stiftelser.

Jeg ønsker dere et spennende seminar!

Takk for oppmerksomheten.

Sist oppdatert: 05.10.2015 12:56
: