Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Tale til kransenedleggelsen ved Retterstedet

Stortingspresident Olemic Thommessens tale til kransenedleggelsen ved Retterstedet, 8. mai 2014.

(Publisert med forbehold om endringer under fremførelsen.)

Kjære veteraner
Kjære alle sammen

Akkurat her på denne plassen hvor vi nå står samlet, gikk 42 norske liv tapt på redselsfullt vis i løpet av tre vinterdager i 1945. Norske menn, som på hver sin måte kjempet for Norges frihet under andre verdenskrig, ble nådeløst henrettet.

Navnene og fødselsdatoene på bronseplaten her på Akershus festning gir mennene et «ansikt» også inn i vår tid, og de gjør krigens grusomme realitet enda mer tydelig.

Retterstedet er også en dyster påminnelse om de ugjerningene som den gang ble begått av enkeltmennesker. Mennesker som hadde et reelt valg, og som valgte å gå over på fiendens side. Mennesker som valgte å ta sine egne landsmenn av dage. Dette er en del av vår tyngste og mørkeste historie.

«De kjempet, de falt - de ga oss alt», står det her på plaketten.

Motstandsmennene som falt her var brødre, fedre og ektemenn. Med 42 ulike livshistorier – 42 ulike menneskeskjebner. De ble frarøvet det aller dyrebareste – nemlig livet. Og det bare uker før Norge kunne feire den etterlengtede friheten.

Bautaen her på plassen er også et minnesmerke over de av våre hjemmefrontsfolk som falt under krigen, men som vi ikke vet med bestemthet hvor døde.

Det var mange som kjempet for at vi skulle vinne landet vårt tilbake. Hundrevis ofret eget liv slik at vi i dag kan leve i fred og frihet. Mange ble merket for livet. Mange mistet sine nærmeste.

69 år senere gjør deres heltedåd i krigsårene fortsatt inntrykk. Deres mot og uselviskhet vil aldri bli glemt. For vår frihet er ikke noe vi har blitt tildelt. Den har blitt kjempet frem av modige menn og kvinner. Vår frihet har kostet andre dyrt.

8. mai er en påminnelse for oss alle. Det er en dag for ettertanke.

Og i året for grunnlovsjubileet er det en dag for igjen å bringe frem de sterke historiene fra tiden da Norge var okkupert av Tyskland. Fra de fem årene da Grunnloven og det demokratiske Norge ble satt ut av spill. Da de lovlige statsmaktene ble erstattet av et totalitært diktatur basert på terror og undertrykkelse. Og det norske folk, for første gang siden 1814, ble fratatt tryggheten fra overgrep og retten til å styre eget land.

Kjære alle

Det å gå inn med livet som innsats vet dere veteraner mye om. Dagen i dag er også deres dag. 8. mai er ikke bare en minnedag for våre falne. Det er vår nasjonale veterandag - en dag for å hedre alle dere som har tjenestegjort i eller utenfor landets grenser.

Derfor er 8. mai også dagen for å løfte blikket ut over Norges grenser, mot den urettferdigheten som råder mange andre steder i verden.

Det er en dag for å hedre alle norske kvinner og menn som deltar i internasjonale operasjoner for fred og forsoning i land langt hjemmefra. Mennesker som løper en personlig risiko for at andre skal få det bedre. Mange har opplevd stress, frykt og kamp. Mange har vendt hjem med synlige eller usynlige skader. Noen har tapt livet. Dere fortjener alle vår anerkjennelse.

***

Vi skal aldri glemme innsatsen, motet og besluttsomheten hos de mange som kjempet for Norges frihet under annen verdenskrig. Vi har mye å takke dem for.

Det er med stor ærbødighet og respekt jeg legger ned denne kransen for å minnes de som ga sine liv for vår frihet.

(Kransenedleggelse)

Sist oppdatert: 08.05.2014 10:21
: