Hilsningstale til Sametinget
Stortingspresident Olemic Thommessens tale ved Sametingets åpning 15. oktober 2013.
Deres majestet, Deres kongelige høyhet, kjære plenumsleder, Sametingets president, rådsmedlemmer, Sametingets representanter!
Sametinget er et talerør for hele det samiske samfunnet, og den viktigste arena for samepolitisk debatt. Gjennom arbeidet dere utfører, skapes større forståelse, kunnskap og interesse for samene som urfolk og for samisk kultur og språk.
I dag er Sametinget en del av kjernen i det norske demokratiet. Slik har det dessverre ikke alltid vært. Den tette og gode kontakten vi i dag har mellom samenes folkevalgte organ og Stortinget, er grunnleggende. Den er viktig for Stortinget, den er viktig for Sametinget og den viser kvaliteter ved vårt demokrati vi har grunn til å være stolte av.
Forholdet mellom Sametinget og Stortinget skal være preget av åpenhet. Bare gjennom åpenhet, dialog og godt samspill mellom samiske miljøer, storsamfunn og politiske myndigheter, kan de gode samepolitiske beslutningene som skuer inn i fremtiden treffes.
Hensynet til samenes ønsker er noe vi på Stortinget alltid må ta med når vi skal behandle saker som berører samiske interesser.
For vårt arbeid på Stortinget er det helt nødvendig at Sametinget er aktivt og forsyner komiteene med kunnskap og innspill i relevante saker. Dette skal selvsagt også være et gjensidig, og Stortinget må på sin side også søke kontakt i saker som angår dere. Jeg håper vi i tiden som kommer kan utvikle dette videre og styrke vår dialog.
Det å styrke tilhørigheten til det norske folkestyret og ivaretakelsen av menneskerettighetene i vårt land, vil for meg som stortingspresident være viktige satsningsområder. Samenes rettigheter er en naturlig del av dette arbeidet.
Sametinget er selvsagt den viktigste arena for samisk kulturpolitikk, og det er med stor glede jeg kan gi anerkjennelse for svært gode resultater. Kanskje vil det overraske noen – men jeg er en ganske stabil lytter av sameradioen – fortrinnsvis når jeg lytter til radio i bilen. Ikke at jeg skjønner et eneste ord samisk, men det er likevel flott å lytte til klangen i det samiske språket, og – viktigere – det er flott å lytte til musikk med samiske utspring.
Vi har nettopp lyttet til Marja Helene Fjellheim Mortenssons joik. En opplevelse som bærer sitt tydelige budskap om en levende kultur med rygg til å møte fremtiden. Noe av det fineste jeg hører i sameradioen er den samiske samtidsmusikken, gjerne innenfor populærmusikkens genre. Den forteller meg at samisk kultur ikke er på vei til museet, og at den ikke bare er noe vi finner frem for å underholde turister. Snarere er den en kultur som viser indre vekst og som ikke bare er interessant og av verdi i en samisk sammenheng, men som også blir en berikelse for norsk kulturliv generelt. Med artister som Mari Boine og Inga Juuso som veivisere møter vi det samiske kulturinnslaget i dag stadig oftere på våre nasjonale kulturarenaer. Kultur skapes der kulturer møtes. Det konstruktive møtet kulturer i mellom er i dag en av verdenssamfunnets viktigste utfordringer – og kanskje største muligheter. Jeg opplever at den samiske kulturens offensive tilstedeværelse i det norske kulturbildet er et svært løfterikt bidrag.
Vi står foran to viktige jubileer. I 2014, i året for Grunnlovens 200-årsjubileum, fyller Sametinget 25 år. Målet med grunnlovsjubileet er å skape debatt om folkestyrets fremtidige hovedutfordringer og stimulere til refleksjon, engasjement og deltagelse i demokratiske prosesser. Som et i rekken av flere grunnlovsseminar på Stortinget, vil vi i jubileumsåret arrangere et om nasjonale minoriteter. Den samiske kulturen og urfolksrettigheter vil da være vesentlige temaer.
Sametinget er arnestedet for utviklingen av det samiske samfunnet og ivaretakelsen av den samiske kulturen. Jeg ser frem til et forsterket samarbeid og ønsker alt godt for arbeidet som ligger foran dere.
Takk for oppmerksomheten.