Riksrettens 200-årsjubileum
I 2015 var det 200 år siden Riksretten ble tatt i bruk for første gang. Stortinget markerte dette med en utstilling om Riksretten som politisk domstol.
Høyesterett ble etablert i 1815. Samme året laget Stortinget et reglement for Riksretten og holdt sin første riksrettssak, med dommere fra Høyesterett og Lagtinget. I anledning 200-årsjubileet laget stortingsarkivet en utstilling om Riksretten i historisk sal, med smakebiter fra arkivene etter de åtte riksrettssakene i norsk historie.
Riksrettsarkivene
Etter Riksrettens reglement fra 1815 ble arkivene etter riksrettssakene oppbevares i Stortingets arkiver. Her finnes arkivmateriale etter de åtte riksrettssakene som har vært. Den første var mot statsråd og generalløytnant Haxthausen i 1815-16, som en reaksjon på krigen mot Sverige i 1814. De etterfølgende fem riksrettssakene kom under Carl Johans regjeringstid, og var et resultat av en maktkamp mellom Stortinget og kongen og hans regjering.
Den største riksrettssaken var i 1883-84 mot regjeringen Selmer, og dommen la grunnlaget for det parlamentariske styresettet i Norge og dannelsen av politiske partier. Den siste saken var i 1926-27, mot regjeringen Berge.
På nettsidene om Riksretten - en politisk domstol i 200 år får du vite mer om de åtte riksrettssakene, og hvorfor det ikke lenger er like aktuelt å benytte riksrett som politisk virkemiddel i dag.
Utstillingskatalog
Det ble laget en katalaog til utstillingen, som kan lastes ned i pdf under. NB! Stor fil (20 MB).
Riksretten - en politisk domstol i 200 år
Utstillingen i historisk sal, slik den så ut i 2015. Foto: Lars Nerli.