Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ansettelsesprosessen – veiledning til jobbsøkere

Stortingets administrasjon benytter Webcruiter til utlysning av og søknad til våre ledige stillinger. Se også oversikt over utlyste ledige stillinger.

I tillegg annonserer vi ofte i ulike medier, blant annet nettaviser, fagtidsskrifter og liknende.

Hvis du vil bli oppdatert når vi legger ut ledige stillinger, anbefaler vi å følge Stortingets bedriftsprofil på finn.no.

Følg oss også gjerne på LinkedIn.

Søknad på ledig stilling

Alle ledige stillinger på Stortinget lyses ut offentlig og ligger ute i minimum 14 dager. Søknad skal sendes inn gjennom Webcruiter. Det er ønskelig at du i størst mulig grad fyller inn opplysninger om utdanning og erfaring i Webcruiters cv. I tillegg blir du i de fleste tilfeller bedt om å skrive en liten søknadstekst. Du vil motta en automatisk bekreftelse på at søknaden er mottatt. 

Vi har dessverre ikke mulighet til å ansette gjennom åpne søknader.  

Søknadsteksten

I søknadsteksten skal du skrive kort hva som er motivasjonen for å søke på stillingen, og hvorfor du kan være rett kandidat. Vitnemål og attester må også legges ved. Resultater fra høyere utdanning fra norske utdanningssteder kan lastes opp fra vitnemålsportalen til rekrutteringssystemet. 

Intervju 

Når søknadsfristen er utløpt, vil du motta en e-post med informasjon om prosessen videre. Vi vil deretter vurdere søknadene basert på kravene i utlysningsteksten og kalle inn et utvalg av søkerne til intervju.  

Vanligvis er det nærmeste leder som leder intervjuene. En ansattrepresentant fra en av Stortingets fire arbeidstakerorganisasjoner er som regel også til stede. 

Dersom du blir invitert til intervju, vil det normalt skje via Webcruiter. Det er derfor viktig at du følger med her. Du vil også motta informasjon om hvordan intervjuet vil gjennomføres, hvem som deltar og om det er noe du trenger å forberede deg på.

Rekrutteringsprosessen består vanligvis av to intervjurunder. Det første intervjuet er en anledning til å bli bedre kjent. Fokuset vil i hovedsak være på motivasjon og faglige kvalifikasjoner. Det andre intervjuet er et lengre dybdeintervju og kan inneholde caseoppgave eller andre stillingsspesifikke oppgaver.  

Under selve intervjuet vil du få informasjon om den videre rekrutteringsprosessen.  Dersom du ikke er aktuell for intervju, vil du få en tilbakemelding om dette i etterkant.   

Offentlig søkerliste

Når du søker jobb hos oss, vil navnet ditt stå på en offentlig søkerliste. Dersom du ønsker å bli unntatt denne søkerlisten, må du i så fall begrunne hvorfor, og vi tar deretter stilling til om vi kan innvilge ønsket ditt. Kan vi ikke det, hører du fra oss.   

Referanser

Du kan bli bedt om å opplyse om én eller flere referanser hos din nåværende eller tidligere arbeidsgiver. Vi kontakter som regel referanser for de kandidatene vi anser som mest aktuelle etter intervjuene. Referanser kan gjerne være tidligere eller nåværende ledere, kollegaer eller eksempelvis studieveiledere. Vi avklarer med deg før vi eventuelt kontakter referansene dine. 

Innstilling 

Etter at intervjuene er gjennomført og referanser er innhentet, utarbeides en innstilling med en begrunnet rangering av kandidatene som innstilles til stillingen. Vedtak i ansettelsessaker skjer i vårt ansettelsesråd.  

Ansettelse 

Den som tilbys stillingen, vil motta tilbudsbrev og arbeidsavtale med opplysninger om lønn og øvrige ansettelsesvilkår (for eksempel fast eller midlertidig ansettelse, stillingsprosent og lønn). Vi ønsker normalt et svar på tilbudet i løpet av 2–3 dager.  

Alle søkere vil motta endelig bekreftelse når prosessen er ferdig og stillingen er besatt.  

Introduksjonsprogram 

Når man starter i en ny jobb, kan den første tiden ofte være overveldende. Vi ønsker å legge til rette for at nyansatte hos oss skal stå raskt på egne bein. I tiden før oppstart i ny jobb hos oss vil du motta informasjon om dine nye kollegaer, Stortinget som arbeidsplass og praktisk informasjon. Når du er på plass, tar du del i vårt introduksjonsprogram for nyansatte og får utdelt en fadder som skal ta litt ekstra ansvar for at du skal føle deg velkommen hos oss. Her får den nyansatte en samtalepartner og veileder som vil bane vei den første tiden. Du vil også få tilgang til nødvendige kurs. 

Sist oppdatert: 04.07.2025 12:32
: